Energieverbruik met 80% gedaald met inzet IO-Link

Siemens compactstarter 3RA6 met IO-Link; De bekende 3RA6 compactstarter combineert in 1 product de 4 basis componenten van een motorstarter, n.l. lastscheider, kortsluitbeveiliging, thermische beveiliging en contactor. Nu zorgt de geïntegreerde IO-Link communicatiemodule ook voor een eenvoudige koppeling naar de besturing. De breed instelbare elektronische thermische beveiliging zorgt voor een aanzienlijk lager energieverbruik. In vergelijk met een conventionele bi-metaal beveiliging ligt het energieverbruik van de starter maar liefst 80% lager. Met 5 varianten wordt het instelbereik van 0,1 A tot 32 A afgedekt. Ook niet onbelangrijk vormt de veerklemtechniek waarmee zowel hoofdstroom- als stuurstroomaansluitingen snel en betrouwbaar gemaakt kunnen worden.

Centrale voeding met permanente bedrading

Voor de motorstarters SIRIUS compact 3RA6 is een efficiënt voedingssysteem voor het hoofdstroomcircuit leverbaar. De schakelaars zijn zonder gebruik van gereedschap hier in te steken. Het systeem is intern geheel bedraad zodat de gebruikelijke werkzaamheden voor montage en bedraden aanzienlijk zijn verminderd. Optioneel is het voedingssysteem 3RA6 leverbaar met PE-aansluitklemmen op de ingebouwde aard rails. Hiermee komen de eindeloze rijen afzonderlijke aansluitingen te vervallen, wat veel aansluitwerk bespaart.

IO-Link voor aansturing en diagnose

Tot maximaal 4 compactstarters 3RA6 met IO-Link kunnen middels een normale onafgeschermde 3 aderige stuurstroomkabel via een IO-Link poort worden aangestuurd. Eén IO-link master in bijvoorbeeld de ET200SP bevat 4 IO-Link poorten en kan hiermee dus 4 x 4 compactstarters 3RA6 aansturen.

Alleen de eerste starter in elke groep van maximaal 4 wordt voorzien van het IO-Link signaal middels de 3 aderige kabel. Hiernaast wordt alleen op de eerste starter de 24Vdc voedingsspanning aangesloten. Dat betekent nog maar 5 aansluitingen voor alle aansturings- en diagnose functies in een groep van 4 motorstarters.

Omvangrijke diagnose

Met name bij decentraal gebouwde oplossingen is diagnose tot op de motorgroep zeer waardevol. Een thermische overbelasting van de 3RA6 compactstarter wordt zo niet alleen zichtbaar op het product, maar kan via IO-Link direct zichtbaar gemaakt worden in de besturing. Ook het verschil tussen een kortsluiting, thermische overbelasting en handmatige uitschakeling is direct zichtbaar. Tevens de status van de hoofdcontacten, het bereiken van de einde levensduur, ontbreken van 1 of meerdere fasen en afkoelperiode zichtbaar via IO-Link.

Bij inbedrijfname of onderhoudswerkzaamheden kan de bediening middels een optioneel bedieningspaneel overgenomen worden waarbij inschakeling ook buiten de besturing om gewaarborgd blijft.