Warning: file_get_contents(http://s3.amazonaws.com/browscap/autoload.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /srv/psa05/profibus.nl/httpdocs/profi/wp-content/plugins/wp-slimstat/browscap/browser.php on line 73 Niet zomaar een encoder | PROFIBUS – PROFINET – IO-Link

Niet zomaar een encoder

IO-Link Encoder

Door uitgebreidere functies, volledige IO-Link ondersteuning en vrije configuratie is een reductie te realiseren in de veelvoud aan apparaten in het magazijn: met de nieuwe pulsgevers is ifm electronic toonaangevend en maakt zich op voor de gebruikers met Industrie 4.0.

De werking, gebaseerd op het magnetische principe in combinatie met een unieke signaalverwerking, ondersteund door krachtige microprocessoren: de nieuwe encoders van ifm electronic, een uitstekend alternatief voor de traditionele optische encoders. Dankzij tal van extra intelligente functionaliteiten zijn de encoders overal flexibel in te zetten waar motion control is gewenst. Door de display, druktoetsen en het eenvoudige menu is de encoder gemakkelijk in te stellen. Wat de encoder fenomenaal maakt is de IO-Link integratie.

Drie toepassingen bij de performance line
Als eerste zijn ze als incrementele encoders toe te passen. De resolutie tussen 2 en 10.000 impulsen per draaiing laat zich vrij instellen. Ook als teller zijn de apparaten in te zetten. Hierbij zijn o.a. telrichting (vooruit/achteruit) en schakelpunten vrij te kiezen.De derde toepassing is de toerentalbewaking. De gebruiker stelt een toerentalbereik in, waar bij over- of onderschrijding de uitgangen schakelen. Daarmee functioneren de encoders zelfstandig als toerental- of stilstandbewakingsmonitor. De parameters zijn ook allen via IO-Link in te stellen.

Display verschaft inzicht
Alle functies en parameters zijn middels toetsen en LED-display direct op het apparaat in te stellen. Na inbedrijfname toont de display volgens ingestelde modus de actuele impuls-, tel- of toerentalwaarden. Het bijzondere: door de twee kleuren (rood/groen) herkent de gebruiker direct of de machine zich in het goede bereik bevindt of dat grenswaarden overschreden worden.
Bovendien kan de display elektronisch 180 graden draaien, hetgeen resulteert in flexibele inbouwmogelijkheden. Een ander aspect: naast de instelling direct op het apparaat zijn de nieuwe encoders ook compleet en simpel middels IO-Link te parametreren. Door deze communicatiemogelijkheid zijn de apparaten optimaal uitgerust voor Industrie 4.0.

Praktijkgericht
De hoge schok- en trillingsbestendigheid maakt de toepassing onder ruwe omstandigheden mogelijk. Een praktisch detail: de kabelaftakking resp. de draaibare M12-aansluiting bij de stekkerapparaten is zowel radiaal alsook axiaal te benutten. Tenslotte wordt de keuze van de pulsgevers en de passende flens en as gereduceerd – al het andere kan de gebruiker vrij configureren.
Voor gebruikers, die het apparaat als pulsgever benutten en van toetsen en display willen afzien, biedt ifm een basisvariant aan. Deze is eveneens compleet middels IO-Link in te stellen.

Bekijk hier meer specificaties van deze encoder.