PI standaardiseert Ethernet in procesautomatisering

NAMUR, de gebruikersvereniging van automatiseringstechnologie in procesindustrieën, heeft in zijn position paper “Een Ethernet-communicatiesysteem voor de procesindustrie” de vereisten geschetst voor de toepassing van Ethernet in het veld. Deze eisen hebben onder meer betrekking op de fysieke laag.

Als oplossing voor dit probleem wordt een overeenkomstige fysieke laag – bekend als APL (Advanced Physical Layer) – gemaakt voor op Ethernet gebaseerde communicatie op het gebied van processystemen, als onderdeel van een gezamenlijk project van bekende industriële bedrijven en organisaties , waarin PI (PROFIBUS & PROFINET International) een leidende rol op zich neemt.

Dit project is gebaseerd op de nieuwe Ethernet-standaard waarvan de specificaties momenteel worden ontwikkeld door de IEEE 802.3cg-werkgroep, voor 10 Mbit / s via een tweedraadssysteem en tot 1.000 m inclusief optionele voeding. Het doel van het project is om de nodige richtlijnen te definiëren voor het gebruik van de nieuwe norm in gevaarlijke situaties en om de vereisten en hulpmiddelen voor conformiteitstests en EMC-tests te bepalen. De oplossing kan ook getest worden binnen de context van reference design en pilot implementaties.

Als onderdeel van de verdere opmars van Industry 4.0 en IIoT, zal Ethernet (en dus PROFINET) zich vestigen in procesautomatisering. PROFINET is snel, krachtig, flexibel, open en biedt een groot aantal functies voor de specifieke taken van de procesindustrie. Dit omvat optimale redundantie mechanismen, “Configuration in RUN” voor het probleemloos wisselen van apparaten tijdens gebruik en Time Stamping voor het vastleggen van event-sequenties, enz. Met de marktintroductie van FDI als integratietechnologie en de inzet van PA Profile 4.0, heeft PROFINET nog twee belangrijke stappen gezet in de richting van procesautomatisering.

Het enige dat nog ontbreekt, is een oplossing waarmee PROFINET-apparaten ook kunnen worden ingezet voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen en in two-wire technologie inclusief optionele voeding via de datalijn (vergelijkbaar met PROFIBUS PA). En dit is precies de technologische richting van het APL-project.

Elf prestigieuze leveranciers van systemen en apparaten voor procesautomatisering – namelijk ABB, Endress + Hauser, Krohne, Pepperl + Fuchs, Phoenix Contact, Rockwell Automation, Samson, Siemens, Stahl, VEGA en Yokogawa – werken in dit project samen met PI, evenals de organisaties FieldComm Group en ODVA.

 

Geschreven door Michael Bowne
www.profinews.com