Warning: file_get_contents(http://s3.amazonaws.com/browscap/autoload.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /srv/psa05/profibus.nl/httpdocs/profi/wp-content/plugins/wp-slimstat/browscap/browser.php on line 73 Plant Asset Management bij DuPont; Kostenverlaging en procesoptimalisatie door digitalisering | PROFIBUS – PROFINET – IO-Link

Plant Asset Management bij DuPont; Kostenverlaging en procesoptimalisatie door digitalisering

DuPont ziet de waarde van conditie gebaseerd onderhoud en is overgegaan tot de implementatie ervan. Een business case over de realisatie van de ‘digitale plant’.

Aanleiding  Water Abatement skid2

DuPont is bekend van Teflon®, een polytetrafluoretheen (PTFE) die tal van toepassingen kent. Een van de hulpstoffen, PFOA, kan schadelijk zijn voor mens en milieu. Daartoe heeft DuPont besloten te stoppen met het gebruik van deze hulpstof bij de productie van Teflon®. Onder de projectnaam Gen-X deed DuPont onderzoek naar vervangende chemicaliën. Verregaande digitalisering van de plant bleek daarbij van grote toegevoegde waarde.

Doelstelling

Het doel van DuPont bestond in het beschikbaar maken van kritische technologie waarmee de emissie van PFOA gereduceerd kon worden. Deze technologie moest bovendien toepasbaar, kwalitatief en kostenbesparend zijn. Het belangrijkste streven daarbij was om de fabriek in Dordrecht op 1 september 2012 volledige te laten draaien op de nieuwe receptuur. Alle doelstellingen werden gehaald.

Water Abatement skidProjectrealisatie

Het totale systeem bestaat nu uit circa tachtig PROFIBUS DP slaves, waaronder remote I/O systemen, AC aandrijvingen, ventieleilanden, vermogensmeters en ongeveer 200 PROFIBUS PA apparaten. Deze bestaan voor 90% uit instrumenten voor druk, temperatuur, flow, niveau en analyse van Endress+Hauser, de resterende 10% betreft voornamelijk Metso intelligente klepstandstellers. Het totaal is gekoppeld aan Siemens PCS 7, waarin vijf PROFIBUS masters zijn ondergebracht.

Toepassing PAM

De implementatie en uitvoering van de digitalisering van de Gen-X installatie is gebaseerd op Plant Asset Management (PAM) van Endress+Hauser. Hierbij wordt gekeken naar de primaire  functie van de apparatuur in het proces, maar er wordt ook geselecteerd op de wijze van onderhoud en controle van de apparatuur. Deze wordt in alle stadia beoordeeld op overeenstemming met de opdracht en getest op juiste werking. Daarmee kan de inbedrijfname veel effectiever worden uitgevoerd.

Gereedschappen

PAM of Plant Asset Management bevat een aantal gerichte softwarematige gereedschappen die positief bijdragen aan de KPI’s van DuPont voor dit project. Op de werkvloer is er Fieldcare, een Device Configuration Management pakket. In het veld zijn Endress+Hauser Fieldgates geplaatst als intelligente PROFIBUS toegangspunten. Hiermee zijn alle PROFIBUS apparaten waarvoor een DTM beschikbaar is, te configureren en uit te lezen. Ook voor wat betreft de grafische, diagnostische en onderhoudsinformatie.

Een ander deel van PAM is W@M Life Cycle Management. Een Asset Information Management pakket waarmee via het intra- of internet informatie van alle instrumenten opgevraagd kan worden, zodat apparaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Verder is het systeem in staat om automatisch e-mail berichten te genereren die aangeven waar en wanneer onderhoudsactiviteiten nodig zijn.

ResultaatFlowmeters Feed systeem skid

De functies van PAM hebben het Gen-X project tot een succes gemaakt. Marcel Middeldorp: ‘Met name de ver doorgevoerde digitalisering heeft ons geholpen de projectdoelstellingen te halen. Met betrekking tot de commissioning en start-up hebben we goede resultaten geboekt. De installatie zelf is robuust en degelijk. Ongewenste uitval is nu snel en efficiënt op te sporen. Met de geïnstalleerde software komt veel meer informatie beschikbaar dan in een klassieke 4-20mA omgeving. Het kost tijd en leergeld om daar mee om te gaan, maar dat is gelukkig minimaal gebleven. In relatief korte tijd hebben we onze installatie in Dordrecht volledig in bedrijf genomen en zijn we gestart met produceren. Onze proceskennis en de instrumentkennis van Endress+Hauser hebben zich bewezen voor Gen-X.’

Voordelen van Plant Asset Management

  • Remote maintenance
  • Waarborgsysteem van instellingen
  • Vastleggen en terugvinden wijzigingen netwerk
  • Melding onregelmatigheden per e-mail
  • Online bewaking netwerk
  • Preventief onderhoud