Programma

(in onderstaande programma zullen nog wijzigingen optreden):

REGISTREER U HIER VOOR EEN GRATIS BEZOEK AAN DE PROFIDAG 2018

09.00-09.25 Ontvangst
09.25-09.30 Opening
09.30-10.00 Paving the way for Industrie 4.0 with PROFINET, TSN and OPC UA
Since almost 30 years PI is creating standards for Industrial Communication and is setting milestones in Automation, like Functional Safety over industrial networks or vendor neutral device profiles. Communication Systems like PROFINET are paving the way for Digitalization and Industrie 4.0. Over the years many technologies were developed which will play a vital role in the future as well. Never the less PI needs to adopt its standardization focus from pure data transmission to provisioning of information. Using the example of device diagnostics and asset management, Karsten Schneider will show how mechanisms of PROFINET can be used, enhanced and be combined with TSN and OPC UA to solve the requirements of Industrie 4.0.

Karsten Schneider, PI International (let op: Engelstalige presentatie)
10.05-10.35 Presentaties Studentenprojecten PROFIBUS, PROFINET en IO-Link van Avans Hogeschool
De Avans Hogeschool is met de opleiding Industriële Automatisering nauw betrokken bij de PROFIdag 2018. Op de PROFIdag zijn studenten in 6 duo’s aanwezig om aan een pilot plant project te werken of een project te demonstreren. De studenten maken hierbij gebruik van componenten of producten van de diverse aanwezige bedrijven op de PROFIdag op het gebied van PROFINET, PROFIBUS en/of IO-Link.
10.35 – 11.15 Pauze
Parallelsessie Parallelsessie Workshop (11.20 – 12.25)
11.20 – 11.50 Uw netwerk niet naar de bliksem
De betrouwbaarheid van het netwerk
Doe meer met Industrial IoT en bewaak de gezondheid van uw PROFIBUS apparatuur altijd en overal Start-up van een IO-link sensor
De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van uw netwerk is van vele factoren afhankelijk.
Een van de potentiële gevaren die nogal eens over het hoofd gezien wordt, is overspanning. Men denkt aan blikseminslag als belangrijkste oorzaak en we lezen regelmatig dat netwerken plat zijn gegaan vanwege bliksem. Overspanning komt echter ook van andere bronnen.
Veelal leidt dit tot veroudering van de apparatuur met als gevolg onverwachte uitval op een later tijdstip of dataverlies.

Weidmuller, John van Leeuwen
Onderzoek heeft uitgewezen dat 30% van de geïnstalleerde assets in fabrieken is verouderd! Voor veel bedrijven is het een uitdaging om inzicht te krijgen in hun situatie. Op basis van IIoT applicaties worden assets automatisch geregistreerd, georganiseerd en verbonden om dynamisch inzicht te geven in standaardisatie en veroudering en gezondheid van die assets. Mogelijkheden voor verbetering worden eenvoudig aan het licht gebracht door gebruik te maken van internettechnologie zonder daarbij concessies te doen aan data security en privacy.

Endress + Hauser, Jaap Westeneng

Deze workshop laat zien hoe eenvoudige de koppeling is van een IO-link sensor met een IO-link master.
De master wordt op zijn beurt gekoppeld met een regelorgaan die de temperatuur regelt via de informatie die IO-link sensor aan levert.
Jumo, Dirk Kop
11.55 – 12.25 De verbonden toekomst: interoperabiliteit van systemen met PLC’s, IIOT en cloud. Omschrijving volgt.
In de sessie wordt ingegaan op hoe de industriële markt inspeelt op de toenemende digitalisering binnen de machinebouw. Deze digitalisering zien we terug in product innovaties, alsmede nieuwe IIOT ontwikkelingen en cloud diensten. Getoond wordt hoe klanten componenten/systemen kunnen koppelen met bovenliggende systemen. En dat hardware erg flexibel wordt via software oplossingen.

Festo, Benno Brinkers

 
12.25 – 13.20 Lunch
Parallelsessie Parallelsessie Workshop (13.25 – 14.30)
13.25 – 13.55 Omschrijving volgt. PROFINET Commissioning & Troubleshooting Profibus/ProfiNet; netwerkopbouw conform richtlijn, diagnostiseren en inbedrijfnemen
PROFINET heeft zich de laatste jaren bewezen als industrieel protocol. Tegenwoordig is het in nagenoeg iedere installatie terug te vinden. Door nog voor de oplevering een test uit te voeren, is zekerheid te krijgen over de werking van uw PROFINET-installatie. Deze test zorgt er tevens voor dat een probleem snel kan worden opgelost, mocht er zich later een voordoen.

Tijdens de lezing laten wij u aan de hand van de PI-guidelines zien hoe een PROFINET-netwerk gecontroleerd kan worden, zowel voor commissioning als troubleshooting. Wij nemen u mee vanaf de topologie-detectie tot en met de rapportage van de kwaliteit van het netwerk.

Helmholz Benelux, Bert Pape

In deze workshop ervaart u het aansluiten van connectoren aan de kabels inclusief het testen van de kabels.
Verder gaat u een netwerk opbouwen en dit uiteindelijk draaiend opleveren.
Hierbij gebruikt u diagnose tools om te kijken of het netwerk de juiste performance levert.
Procentec, Weidmuller en Leoni
14.00-14.30 Omschrijving volgt. PROFINET Realtime?
Wat zorg ervoor dat PROFINET realtime is en welke aandachtspunten zijn er om dit te behouden? Tijdens deze presentatie krijgt u inzicht in de werking van PROFINET en de invloed van andere deelnemers op het realtime gedrag van het netwerk. Hierbij moet u onder andere denken aan beïnvloeding door multicast verkeer en VLAN priority tagging.

Phoenix Contact, Sjoerd Hakstege

14.30 – 14.50 Pauze
14.55 – 15.25 Van Smart sensor tot Cloud, transparante oplossingen voor de Smart Factory Voordelen van decentrale aandrijftechniek met PROFInet & PROFIsafe
Transparantie is waar het om draait vandaag de dag in het industrie 4.0 landschap.
Wanneer het gaat om zo transparant mogelijk aanvullende informatie over het proces te verkrijgen, speelt de IO-Link technologie hierin een cruciale sleutelrol.
Waren we al langere tijd in staat IO-Link data in lokale service tools of PLC’s te integreren, openen zich nu nieuwe deuren richting een transparante Cloud integratie.Turck, Gerjan Woelders
Aan de hand van een concrete case bij een klant worden de eigenschappen en voordelen toegelicht van decentrale aandrijftechniek met PROFInet & PROFIsafe. Deze eigenschappen en voordelen worden vanuit de theorie vertaald naar de praktijk. Aan de orde komen de één kabeltechnologie voor energie, data en veiligheid, energiebesparing, bekabelings- en installatiekenmerken en -voordelen, ATO- in plaats van ETO-engineering en predictive maintenance.

SEW-EURODRIVE – Ron van Leijsen

15.30 – 16.00 Digitalisatie loont ? Plug and Produce in de machinebouw
In de huidige maatschappij zijn wij al zeer vertrouwd met digitale communicatie en werken er dagelijks mee.
Binnen de industriële automatisering zijn wij echter nog kritisch en vragen ons af of de technologie op b.v. het laagste niveau van de besturingsketen wel voordelen brengt. In deze presentatie belichten wij de FAQs die vanuit de markt komen.IFM, Edwin Slot
In deze presentatie wordt ingegaan op de realisatie van plug-and-play communicatie tussen verschillende machines. Daarnaast wordt stil gestaan bij de functionaliteiten van open communicatie met OPC UA en Profinet.

Siemens, Tjerco den Exter

16.05 – 16.35 Schaalvergroting met PROFINET – de ins- en outs rond de ontwikkeling van Industrial Ethernet binnen Vanderlande
Vanderlande is integrator van material-handling systemen. In de machines waaruit deze systemen worden opgebouwd, wordt onder andere Ethernet en PROFINET gebruikt als veldbus communicatie. Tijdens deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de uitdagingen en de manier van toepassen van PROFINET op grote schaal binnen Vanderlande.

Vanderlande, Timo Reumerman

16.35 – 17.00 Plenaire afsluiting en borrel