Sensoren met inspraak

dTRANS

JUMO introduceert de eerste producten met IO-Link. Met de druksensor dTRANS p35 en de temperatuursensor dTRANS T1000 zijn de eerste JUMO-producten met een IO-Link-interface op de markt. Beide sensoren zijn breed inzetbaar, van werktuigmachines tot aan de levensmiddelenindustrie.

De druksensor JUMO dTRANS p35 dekt een meetbereik van -1 tot 600 bar af. De nauwkeurigheid bij +20 °C omgevingstemperatuur ligt bij 0,5 procent van het meetbereik, de stabiliteit op lange termijn bij minder dan 0,2 %. De temperatuursensor JUMO dTRANS T1000 werkt met een bewezen Pt1000 elementaire sensor van JUMO. Het meetbereik bedraagt -50 °C tot +260 °C. Beide sensoren beschikken over verschillende schakelfuncties zoals schakelpunt, instelbare hysterese, schakelvertraging of schermfunctie.

De JUMO-sensoren dTRANS p35 en dTRANS T1000 met IO-Link-interface kunnen met identieke software geconfigureerd worden en beschikken over een grote keuze procesaansluitingen. Met behulp van het PEKA proces-aansluiting adaptersysteem van JUMO kan de druksensor ook in de farmaceutische industrie en in de levensmiddelenbranche – bijvoorbeeld bij vulinstallaties van (fris)drank – ingezet worden.

IO-Link is een op de toekomst gericht communicatiesysteem voor het verbinden van intelligente sensoren en actoren aan een automatiseringssysteem. De standaardisering bevat zowel de elektrische aansluitdata alsmede een digitaal communicatie protocol, waarmee de sensoren en actoren met een automatiseringssysteem data kunnen uitwisselen.

De voordelen van het systeem zijn voor de hand liggend: via een  3-draads aansluiting met een M12-stekkerverbinding is eenvoudige integratie in vaststaande veldbussystemen en daarmee de communicatie in de onderste veldniveaus mogelijk. Sensoren kunnen eenvoudiger verwisseld worden en machines en installaties kunnen sneller in gebruik genomen worden, daarnaast bespaart men aanzienlijk op de bekabelingskosten.