Integratie van TSN in PROFINET maakt grote vooruitgang

Op de Hannover Messe 2017 heeft PI aangekondigd dat ze TSN (Time Sensitive Networking) voor PROFINET willen gebruiken. De eerste bevindingen van de werkgroep zijn nu beschikbaar en er is een routekaart voor de vervolgstappen gecreëerd.

TSN krijgt vandaag de dag veel aandacht, vooral in de context van Industry 4.0, en wordt over het algemeen gezien als een mogelijkheid voor een betere integratie van OT-netwerken in de IT-netwerken van bedrijven. Door de verdere ontwikkeling van Ethernet in IEEE 802.1 kunnen toekomstige apparaten met standaard Ethernet-controllers worden ontwikkeld die nog steeds voldoen aan alle vereisten voor robuustheid en determinisme van industriële automatisering. Omdat TSN alleen een Layer 2 voor communicatie definieert, is PROFINET als een applicatieprotocol voorbestemd om TSN naadloos te integreren, zodat controllers en veldapparaten met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.
Een belangrijke focus van de werkgroep die verantwoordelijk is voor de PROFINET-standaard, was het bepalen welke van de vele IEEE 802.1-standaarden vereist zal zijn voor de specificatie van de TSN-integratie in PROFINET. Hier zijn synchronisatie met 802.1 ASrev, TAS (time aware shaper, 802.1Qbv) en preemption (802.1Qbu) de belangrijkste functies. Door de vroege selectie van ondersteunde standaarden kunnen apparaatfabrikanten zich nu voorbereiden op TSN en de ontwikkeling van hun volgende generatie apparaten met TSN.

Een belangrijke bevinding van de werkgroep is echter dat de configuratie van TSN-netwerkparameters tot de doorslaggevende criteria voor succes en acceptatie door gebruikers zal behoren. TSN kan alleen gemakkelijk in systemen worden geïntegreerd als het een Plug & Work-aanpak gebruikt, waardoor uitgebreide aanpassingen niet nodig zijn. PI streeft daarom voornamelijk naar het IEEE-gedecentraliseerde configuratiemodel, waarmee flexibele, efficiënte systeemnetwerken kunnen worden gemaakt en bijvoorbeeld op de testbank van Labs Network Industrie 4.0 worden getest.

Dankzij de beproefde basisarchitectuur van PROFINET met standaard Ethernet, blijft de perceptie van gebruikers over kwesties zoals IO-gegevens, parametrisering, diagnose, enz. onveranderd. Gezien het grote aantal geïnstalleerde PROFINET-apparaten, is dit een belangrijk aandachtspunt voor onze gebruikers.

PI heeft medio 2019 als doel gesteld voor publicatie van de specificaties voor gebruik van TSN met PROFINET.

Geschreven door Nelly Ayllon (www.profinews.com)