2015 PI Node Count: buitengewone groei

PROFINET nodes

De jaarlijkse vaststelling van de installed base van de PI (PROFIBUS & PROFINET International) portefeuille, laten een aanzienlijke groei zien in de markt. De nummers voor PROFINET en PROFIsafe zijn bijzonder gegroeid, IO-Link blijft hierin niet achter. De enigszins afvlakkende groei van de PROFIBUS en de gelijktijdige toename van PROFINET is het bewijs dat er een begin is gemaakt dat de Ethernet-gebaseerde communicatie de conventionele veldbustechniek begint te vervangen in de productie-automatisering. In tegenstelling, is PROFIBUS sterk trending in de procesautomatisering markten.

Ongeveer 3 miljoen PROFINET apparaten werden er geimplementeerd in 2015. Aan het einde van 2015 betrof het totaal aantal 12,8 miljoen apparaten, wat een stijging betekend van 30% in de installed base ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij PROFIsafe werden 1.300.000 nodes in 2015 op de markt gebracht, waardoor de installed base groeide met meer dan 30% tot een totaal van 5,5 miljoen PROFIsafe nodes. IO-Link ervaart de grootste toename, dit jaar met 63% groei. Het totale aantal geïnstalleerde IO-Link apparaten is nu meer dan 3,6 miljoen. Een totaal van 2,8 miljoen PROFIBUS-apparaten werden in 2015 op de markt gebracht.

Karsten Schneider, voorzitter van PI, ziet de laatste tellingen zeer positief. “Voor de eerste keer in de geschiedenis van PROFINET, zijn de aantallen hoger dan die van PROFIBUS. Dit toont de positieve trend voor de PI-technologieën, niet in het minst omdat Industrie 4.0 betekent dat de toekomst behoort aan Ethernet-systemen. Met een totaal aantal van ruim 50 miljoen is PROFIBUS  de absolute wereldmarktleider hierbij zien wij nog een grote groei van PROFIBUS in de procesautomatisering “, aldus Schneider. In 2015 werden 900.000 apparaten geïnstalleerd in de procesautomatisering. Het totale aantal bedraagt ​​nu meer dan 10 miljoen apparaten. Deze prestatie is een nieuwe mijlpaal.

“De leden hebben hard gewerkt aan dit succes en met onze protocollen zijn wij klaar voor Industrie 4.0.