Je bekijkt nu Clever bottling een betrouwbaar besturingsproces

Clever bottling een betrouwbaar besturingsproces

Clever bottling, met zijn sterk diagnostische eigenschappen en ruimtebesparende configuratie, garandeert u-remote van Weidmüller een betrouwbaar besturingsproces. Philip Vorsselmans, Senior Project & Automation Manager bij Crown-Baele heeft Weidmüller uitgenodigd om mee te kijken bij de inbedrijfstelling van hun flessenvulmachine bij brouwerij Het Anker in Mechelen. In de besturing van deze flessenvulmachine is gebruik gemaakt van u-remote.

Hoogwaardige bottelmachines

Crown-Baele heeft gedurende meer dan 50 jaar een wereldwijde reputatie opgebouwd bij toonaangevende brouwerijen voor de productie van betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige bottelmachines. De missie van Crown-Baele is om een premium leverancier van diensten en oplossingen voor alle soorten bottel issues te zijn. Crown-Baele beschikt over een gedreven en gepassioneerd team van experts en field engineers die de prestaties van machines over de hele wereld verbeteren.

Drie jaar geleden heeft Crown-Baele haar automatiseringsafdeling nieuw leven in geblazen. Waar in oudere oplossingen werd gewerkt met modems is het gebruik van remote maintenance steeds belangrijker. Er is geen plek ter wereld waarvan ze niet kunnen werken. Waar een inbelverbinding is, is de mogelijkheid om de machine van de klant op afstand te monitoren, ondersteunen en de klant van advies te voorzien.

21.000 flessen per uurU-remote

Stadsbrouwerij Het Anker in Mechelen heeft jaren gebruik gemaakt van een oudere vulmachine, maar omdat er regelmatig stilstand tijden door storingen optraden en de vulcapaciteit omhoog moest door de toenemende vraag (van 7.000 naar 21.000 flessen per uur), heeft Het Anker Crown-Baele benaderd om een flessen vulmachine te ontwerpen met een capaciteit van 21.000 flessen per uur. Er is door Brouwerij Het Anker voor Crown-Baele gekozen omdat ze zich enerzijds in de markt positioneren als betrouwbare leverancier en maintenance partner.

Crown-Baele is niet alleen gespecialiseerd in het vulproces, ze is begaan met het hele packaging traject van lege fles tot en met een gekurkte en gelabelde fles Gouden Carolus.

Na opdracht van Het Anker is de hele packaging lijn door Crown-Baele doorgelicht om na te gaan of de al aanwezige machines een nieuwe machine met verhoogde vulcapaciteit wel aan konden. Na een grondige screening van alle processen is Crown-Baele begonnen het hele verpakkingsproces op efficiëntie door te lichten en verbeteringen aan te brengen aan machines.

Clever bottling en efficiëntie

Na een uitgebreide zoektocht naar een passende remote I/O oplossing voor de vulmachine van Het Anker, heeft u-remote van Weidmüller weten te overtuigen door zijn diagnostiek en ruimte besparende configuratie. Verdere voordelen zijn de bouwvorm en prijs.

De besturing van de vulmachine wordt gedaan door een Siemens S7-300 PLC met PROFINET, een touch panel zorgt voor een heldere visualisatie en bediening. De roterende vulmachine heeft 56 posities waar elke fles individueel wordt gevuld. Zo heeft elke vulpositie zijn eigen aansturing en sensoren. Op dit roterende deel is u-remote gebruikt, hier zijn de diverse sensoren en ventielen op aangesloten. De sensoren en actuatoren worden direct op de modules aangesloten. De cilinders voor het vastklemmen van de flessen worden aangestuurd door een ventieleiland dat gekoppeld is aan PROFINET.

Bij de volgende machine wordt de aan de PLC gekoppelde I/O vervangen door u-remote, vanwege een optimale en compacte I/O indeling. Ook zijn er dan meer mogelijkheden voor een standaard schakelkast op het moment dat de eindgebruiker een ander merk PLC zou willen gebruiken.

Clever bottling en veiligheid and safety

De vulmachine van Crown-Baele is dusdanig clever dat zowel flessen met een inhoud van 0,2l als flessen met een inhoud van 0,75l en de tussenliggende maten, op dezelfde machine gevuld kunnen worden. Dit alles wordt ingesteld via het touch panel. Ook ‘ziet’ de machine wanneer er een fles kapot is gegaan. Indien dat gebeurt, treedt een automatische reinigingsprocedure in werking die een aantal vulrondes duurt. Tijdens deze rondes wordt de positie van de gebroken fles automatisch grondig gereinigd, even als de plaatsen er naast.

Zo worden veiligheid en hygiëne streng gemonitord. De sterke diagnostische eigenschappen van u-remote zijn hier een belangrijk onderdeel van. “De voordelen van u-remote zijn slim, net als onze vulmachines” aldus Philip Vorsselmans.

Op de vraag hoe Philip Vorsselmans Crown-Baele zou omschrijven antwoordt hij: “Innovatief en klantgericht en dit zoeken we ook in partners zoals Weidmüller”.