Condition monitoring, generiek en gemakkelijk in te zetten?

Ondanks dat we steeds meer van condition monitoring horen is er nog geen gemakkelijke integratie voorhanden. De PI organisatie zet zich gezamenlijk met de leden in om de integratie van condition monitoring makkelijker te maken. Een werkgroep is opgericht om gezamenlijk te werken aan een Condition Monitoring applicatie profiel. De werkgroep genaamd VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau – German Engineering Federation) zal eisen opstellen voor een standaard.

Condition monitoring systems (CMS) verkrijgen en interpreteren informatie over de status van systemen en machines om tijdig storingen te detecteren en eventueel te kunnen ingrijpen. Deze storingen kunnen worden veroorzaakt door slijtage, gebruik of verontreiniging. Drive en controller fabrikanten en leveranciers van sensoren zijn al bezig met specifieke technische concepten en producten. Oplossingen van vandaag kunnen alleen worden geïntegreerd in een algemeen systeem met een aanzienlijke inspanning. Vanuit het perspectief van de gebruiker zou één standaard geen overbodige luxe zijn. Een gestandaardiseerd protocol is nodig voor het efficiënt gebruik van Condition Monitoring systemen van verschillende fabrikanten en technologieën (pneumatische, elektrische , hydraulische en mechanische systemen).

De eerste stappen voor integratie zijn genomen, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de ” PROFINET en MES – Deel 1: Onderhoudswerkzaamheden ” specificatie. De volgende stappen zijn vandaag de dag gaande om de diagnose – en condition monitoring – specifieke functies, gegevens en interfaces te definiëren voor een geïntegreerde applicatie. De geplande werkzaamheden zijn gebaseerd op de gedetailleerde eisen voor uniforme CM communicatie van de VDMA werkgroep ” Fieldbus Neutral Referentie Architectuur voor Condition Monitoring in Production Automation ” ( VDMA 24582 ). Met als einddoel een algemeen Condition Monitoring applicatie profiel dat functieblokken, configuratie van veldapparatuur en het in kaart brengen van bestaande communicatie- mechanismen van PROFINET en IO-Link omvat en ook nog kan worden gecombineerd met andere functies (bv , PROFIdrive ). Wij houden u als PI organisatie op de hoogte van de vorderingen!