Je bekijkt nu Cybersecurity, industrie 4.0 and wireless

Cybersecurity, industrie 4.0 and wireless

Dit jaar vond het European Industry forum plaats in Amsterdam, waar vijf en zes maart de automatisering leveranciers en eindgebruikers binnen de proces industrie tezamen kwamen. Twee volle dagen van workshops en lezingen over cybersecurity, industrie 4.0 en draadloze data overdracht. PI was industry association sponsor!

Dit jaar zagen we meer en meer workshops, waarbij verschillende partijen gezamenlijk met het publiek een aantal onderwerpen ter spraken brachten. Zo werd er veel gediscussieerd over cybersecurity, dat dit een steeds grotere bedreiging voor de automatiseringswereld wordt staat vast. Waarbij de boodschap sterk was, “alleen het inzetten van technische middelen biedt geen oplossing”. We moeten ons bezig houden met security management, waarbij we allereerst een inventarisatie moeten maken van de risico’s. 100% kan je die risico’s nooit uit sluiten maar een juist plan van aanpak, met de juiste implementatie betekend ook een kleiner risico. Dat hierbij de juiste persoon verantwoordelijk moet zijn, daar was een ieder het over eens. Maar de grote vraag is wie? Want met het gat tussen IT en Industriële Automatisering durven weinig specialisten deze uitdaging aan. Ook een juiste instructie naar de werknemers blijkt van groots belang, veel risico’s ontstaan bij het inbrengen van data door draagbare media als usb-stick’s, waarbij juiste pollicies moeten worden ingevoerd en gehandhaafd. Voelt u zich beschermd doordat uw applicaties geen usb poort hebben? Het kan gebeuren dat een infectie door het inladen van nieuwe besmette firmware gebeurt, vaak valt het systeem net even buiten uw dagelijkse kring van apparaten die worden gecontroleerd. Als u dan alles heeft gedaan om uw omgeving zo veilig mogelijk te maken, komt de volgende uitdaging; het up-to-date houden van uw systemen. Een juiste planning met de juiste uitvoering kan uw bedrijf een hoop rompslomp schelen.

Industrie 4.0, wat houdt dat in en wat is dan 3.0? Zijn we met de automatiseringswereld de Android updates aan het bijhouden, waarbij we straks de updates ook nog een naampje geven? Vele vragen passeerde de revue, waarbij het vooral gaat om de volgende stap. Het is niet een specifiek punt of doel wat we kunnen aanwijzen, maar een proces waar we ons in bevinden, waarbij “simpel” volgens velen het centrale thema is. Zo werken we aan flexibiliteit, meer efficiëntie, en kortere tijden om nieuwe producten op de markt te brengen, waarbij de consument niet meer op zoek is naar generieke producten maar vooral op zoek is naar een uniek product. Gaat het thema Internet of things in de versie 4.0 terug komen of zal het voor de automatisering “Industrial Ethernet of Things” worden of het kan ook nog “the Internet of Everything” worden!

Het zijn onderwerpen waarover iedereen lang kan discussiëren, maar de tijd zal het uit wijzen. Waarbij we hard moeten innoveren om bij te blijven. Zoals we nu binnen de industrie zien wordt wireless steeds vaker toegepast binnen plants, in de toekomst zal dit ook stabieler worden en zal deze toepassing steeds meer worden ingezet. Dat niet de industriële maar de consumentenmarkt hierbij de innovaters zijn, zullen we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook het tekort aan goed geclassificeerd personeel en de vergrijzing zal invloed hebben op de snelheid van de adoptie van industrie 4.0.

Al met al twee prachtige dagen, waar leveranciers en eindgebruikers bij elkaar kwamen en vele uitdagingen werden besproken.