Je bekijkt nu Bewustwording, advies en oriëntatie op de PROFIdag 2013

Bewustwording, advies en oriëntatie op de PROFIdag 2013

Door de inzet van de leden namen veel bezoekers deel aan het jaarlijkse event van PI Nederland (de vereniging achter PROFIBUS, PROFINET en IO-Link). Twitter berichten als “Succesvolle #PROFIdag, grote opkomst maakt #PROFIdag nu al tot een succes, de EMC workshop is lekker interactief, leuk! Fantastische opkomst en veel interessante lezingen” werden gepost op de aanwezige twitter fontein. De PROFIdag die op 14 november plaats vond in het Evoluon in Eindhoven had een hoge opkomst.

De stemming bij zowel de bezoekers als bij de tweeëntwintig standhouders was zonder meer enthousiast. De bezoekers konden zich ’s ochtends vergaren aan de nodige kennis door het volgen van lezingen, waarna de bezoeker dit ’s middags direct in de praktijk konden ervaren. Ook hebben de leden een stuk educatie kunnen mee geven aan de studenten van het Summa College en Avans Hogeschool. Door de studenten in een vroegtijdig stadium te betrekken in de bedrijfswereld van Industriële Automatisering hopen we het enthousiasme van de leerlingen te stimuleren.

Foto 3, Jaap Westeneng, PROFIBUS PAHet lezingen programma werd door de bezoeker zeer goed ontvangen, in de ochtend was de instap zeer laag door de basics of   PROFIBUS, PROFINET en IO-Link door te nemen. Daarna werden deze basics toegelicht in de presentaties daaropvolgend. Na de eerste pauze werd het programma vervolgd met thema’s als; het draadloos overbrengen van PROFINET, cyber security, machineveiligheid, tips en trics betreffende bekabeling en EMC problematiek. Waarbij aan de orde kwam dat een stuk bewustwording betreffende cyber security bij nog veel te weinig bedrijven op de kaart staat. De presentatie omtrent explosieveiligheid werd ook erg goed ontvangen, zo ook de presentatie omtrent EMC problematiek met zeer sprekende voorbeelden uit de praktijk.

In Foto 4, workshopsde middag werden de meeste zalen omgebouwd naar meer praktijkgerichte cases. Zo ging een groep aan de gang met EMC bestrijden met aarding en afscherming en werd er een masterclass masterclass maintenance en management gegeven. Ook werd er een PROFIsafe workshop gegeven en werd er invulling gegeven aan het innovatief opbouwen van schakelkasten door gebruik te maken van onder andere IO-Link. Daarnaast werd PROFINET in de praktijk toegepast binnen een tweetal verschillende lezingen, waarbij PROFIdrive, PROFIsafe en PROFIenergy ook aan bod kwamen. Benieuwd naar de inhoud van deze lezingen, de presentaties kunnen worden geraadpleegd op https://profibus.nl/profidag2013/programma/

De hoge opkomst, volle zalen en de enthousiaste feedback, weerspiegelt het innovatieve werkveld waar de PI vereniging zich in beweegt. Door gezamenlijk de uitdagingen van deze tijd te bespreken proberen we de individuele uitdagingen, collectief op te pakken. Binnen de vereniging zien we steeds meer samenwerking tussen niet alleen aanvullende bedrijven maar ook tussen concullega’s. Waarbij we ons verplaatsen in de eindgebruiker en te kijken naar het concrete probleem van de eindgebruiker. Dit jaar hebben we veel eindgebruikers kunnen voorzien van de nodige adviezen betreffende de Foto 2, Stephan Langer, IO-Linkimplementatie van PROFINET, PROFIBUS en IO-Link. Concrete voorbeelden van eindgebruikers die aan het inventariseren zijn hoe zij een omgeving dusdanig met behulp van deze protocollen kunnen managen, dat zij gebruik kunnen maken van alle voordelen die hierbij horen kwamen op de PROFIdag 2013 voorbij. Ook hebben we de leveranciers onafhankelijke PI organisatie weer een gezicht kunnen geven en streven we er naar om dit in 2014 een vervolg te geven.

Op de hoogte blijven van de workshops, evenementen en technische nieuwtjes die de vereniging u te beiden heeft? Meldt u hier aan en mis de PROFIdag 2014 niet!