Je bekijkt nu De volgende stappen in PROFINET Security-integratie

De volgende stappen in PROFINET Security-integratie

Industrie 4.0 gaat uit van de connectiviteit en uitwisseling van gegevens tussen IT en OT. Dit creëert nieuwe businessmodellen en zorgt ervoor dat we de productiviteit kunnen verhogen. Bij het koppelen van applicaties wordt gegevensbeveiliging nog belangrijker, één van de redenen waarom PI International al vroeg aandacht had voor dit onderwerp.

PROFINET Security bestaat uit een drietal aparte beveiligingsklassen. Het ondertekenen van de originele GSD file is een belangrijk onderdeel van het implementeren van security in klasse 1. Met het ondertekenen van een origineel GSD bestand kan worden gegarandeerd dat de GSDML file – die de technische eigenschappen van een apparaat in een XML-bestand beschrijft – niet is gewijzigd.
Zo voorkomt men dat er GDS files worden aangepast, online worden gepubliceerd, in applicaties worden gebruikt en er hierdoor gegevens terecht komen bij partijen waar het niet gewenst is. Of dat er functies op applicaties worden toegevoegd welke niet zijn gewenst. Het proces en de infrastructuur om getekende GSD files mogelijk te maken is gestart en wordt snel uitgerold.

De tweede stap is een uitgebreide specificatie van beveiligingsklassen 2 en 3, als onderdeel van de PROFINET-specificatie die momenteel wordt beoordeeld door PI. Integriteit, authenticatie en vertrouwelijkheid zijn mogelijk voor zowel a-cyclische als cyclische PROFINET-communicatie. Op basis van de vele mogelijkheden, hebben experts van verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten een passende securityoplossing ontwikkeld voor de OT. Hierbij is het belangrijk om beschikbare security standaarden te selecteren die voldoen aan de eisen van de industriële toepassingen en geschikt zijn voor de verschillende platformen. Ook gaat PROFINET Security uit van de IEC 62443.

Op dit moment worden er whitepapers ontwikkeld over de implementatie van PROFINET security, voor zowel specialisten als gebruikers. Wij houden u op de hoogte van de vorderingen.