Je bekijkt nu Draadloze PROFINET / PROFIsafe stuurt Arlberg-tunnelventilatie aan

Draadloze PROFINET / PROFIsafe stuurt Arlberg-tunnelventilatie aan

 

De 14 km lange Arlberg-tunnel in Oostenrijk verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol in het oosten met Vorarlberg in het westen. De tunnel is ontworpen voor 1800 voertuigen per uur en is uitgerust met 4 ventilatiecentra, waaronder twee verticale assen met een hoogte van respectievelijk 736 en 273 m.

De tunnel werd voor het eerst in 1978 voor het verkeer geopend; van 2014 tot 2017 is een belangrijke renovatie- en veiligheids-upgrade uitgevoerd om verouderde apparatuur te vervangen en de veiligheidsnormen verder te verbeteren. Dit omvatte natuurlijk ook de service- en veiligheidsvoorzieningen in de twee verticale ventilatieschachten.

De twee ventilatieschachten openen – aan hun uiteinden – in twee grotstations die de inlaat- en uitlaatluchtventilatoren bevatten, samen met regel- en veiligheidsgerelateerde installaties, inclusief een liftsysteem voor het servicepersoneel om binnen de schachten naar de grond te rijden. De oude liftsystemen met hun kabelgebaseerde besturingstechnologie zijn nu vervangen door een state-of-the-art oplossing op basis van een S7F-controller en draadloze PROFINET / PROFIsafe-communicatie. Twee radiomodules zijn respectievelijk op het bovenste liftstation en het dak van de passagierscabine gemonteerd. Deze serie 4XXX-modules zijn speciaal ontworpen om PROFINET / PROFIsafe te “spreken en begrijpen” en Bluetooth 2.1 te gebruiken met frequency hopping voor draadloze communicatie.

Het was een uitdagende case om een ​​zeer betrouwbaar draadloos communicatiepad te ontwerpen en te realiseren over een afstand van bijna 800 m en onder de barre en zeer beperkte ruimtevoorwaarden binnen de ventilatieschachten. De combinatie van S 7F-controller, draadloze PROFINET / PROFIsafe-communicatie, DATAEAGLE-radiomodules en Bluetooth 2.1-radiotechnologie voldoet echter aan deze voorwaarden. Naast deze toepassing is een betrouwbare draadloze, Ethernet-gebaseerde communicatie (PROFINET is Ethernet!) een algemene en belangrijkste vereiste voor elke succesvolle oplossing in de context van IIoT of Industrie 4.0.
De verwachting is dan ook dat de oplossing ook toekomstbestendig zal zijn.