Je bekijkt nu Flexibele machine zorgt voor maatwerk verpakkingen

Flexibele machine zorgt voor maatwerk verpakkingen

Hellebrekers Technieken is specialist in softwareoplossingen, besturingstechniek en industriële waterbehandeling. Hellebrekers heeft de software voor de verpakkingsmachine van haar klant Stand-By ontworpen. Deze machine wordt gebruikt door bedrijven die producten produceren die in lengte variëren. Stand-By is in 1980 opgestart als onderhouds- en reparatiebureau van bedrijfsmachines, sinds 1985 zijn zij de Europees leider in eindlooskarton-verwerkingsmachines.

Met de eindlooskarton-verwerkingsmachine behoort een voorraad van honderden verschillende dozen van alle vormen en lengtes tot het verleden. Het is een geavanceerde machine die snel eindlooskarton verwerkt tot verpakkingen waarin elk product perfect past. Voor elk product is de lengte van de doos apart in te stellen (handmatig of automatisch). Een instelbaar stansmechanisme maakt de kopse kanten van de doos, zodat de doos gesloten kan worden, met of zonder lijm. Een vouwtafel verpakt automatisch het product in de op maat gemaakte verpakking. Het SCADA+ systeem maakt niet alleen automatisch de juiste doos, het systeem voorziet de verpakking ook automatisch van het juiste label.

Hellebrekers werkt al twaalf jaar samen met Stand-By Polytechniek. Waar in het begin sprake was van een leverancier –klantrelatie, wordt er nu samengewerkt aan totaaloplossingen. Door steeds meer uitbreidingen in het verleden aan het voormalige PLC platform was het tijd voor een complete re design van de verpakkingsmachine. Deze moest alle oude mogelijkheden en eigenschappen behouden in een compacter en efficiënter geheel waarbij bedieningsgemak, aansluitvolgorde per sensor en complete stekkerbaarheid vereisten waren.

De grootste uitdaging bij het ontwerp van de software voor het bedieningspaneel voor de nieuwe verpakkingsmachine was de gebruiksvriendelijkheid. Voornamelijk omdat de gebruiker een verpakker is die de machine bedient en geen operator is. Door de heldere diagnostiek, de aansluitvolgorde per sensor en de complete stekkerbaarheid kon het bedieningsgemak worden gewaarborgd.

RemoteOverzicht en efficiëntie

Voor de besturing van het bedieningspaneel van de verpakkingsmachine is gekozen voor een CPU1515 van Siemens, hier zijn drie u-remote I/O stations op aangesloten. De PLC en u-remote stations worden door middel van PROFINET aan elkaar verbonden. Op het u-remote station komen verschillende signalen binnen en worden contactoren, ventielen, motoren en een labelprinter volledig automatisch aangestuurd. In totaal worden er ongeveer 154 I/O punten verwerkt. Met een encoder(kaart) kan heel nauwkeurig de lengte van het karton bepaald en gesneden worden.

Veiligheid

De nieuwe machine moest ook veiliger worden. Om dit te bereiken is gebruik gemaakt van een remote I/O schijf als veiligheidsrelais. Het voordeel hiervan is dat alle ingangen blijven binnen komen en de uitgangen achter de noodstopkaart met een veiligheidsniveau van PLe of SIL3 uitgeschakeld kunnen worden en dat de status van dit relais door de PLC gelezen wordt. Gebruik hiervan vereenvoudigt en vermindert ook de bedrading. Doordat de machine opgebouwd, getest en ook weer uit elkaar gehaald dient te worden was de wens groot om stekkerbaar te werken. Er is gekozen voor terminals met connectoren en ook de I/O punten worden door middel van Weidmüller unieke HD connectoren direct op het station aangesloten. Afbreken en weer opbouwen is hierdoor kinderspel geworden.

Door gebruik te maken van de geïntegreerde webserver kan de machine heel eenvoudig getest en ingesteld worden. In een later stadium wordt een seriële kaart en een weegmodule ingebouwd. De seriële modules gaan gebruikt worden voor communicatie met de barcodescanners, printer en (tijdelijk) weegcomputers.

“De keuze voor Weidmüller u-remote was snel gemaakt”, aldus Ferro Koornberg van Hellebrekers. “Weidmüller u-remote heeft alle goede eigenschappen van de concurrentie in één remote I/O systeem. De voordelen van u-remote waren meteen duidelijk en hebben zich bewezen. “