Je bekijkt nu Elobau ontwikkeld nieuwe serie ultrasoon sensoren met koppeling IO-Link

Elobau ontwikkeld nieuwe serie ultrasoon sensoren met koppeling IO-Link

Christan van Os van Elobau: “Naar aanleiding van vragen en behoeftes in de markt hebben we een serie nieuwe ultrasoon sensoren ontwikkeld. Omdat ultrasoon zo veel toepassingsmogelijkheden biedt, komen er steeds meer verschillende bedrijven op ons af. Bijvoorbeeld de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Zij maken in hun machines graag gebruik van deze contactloze sensortechniek.

Speciaal voor deze sector bieden we nu sensoren, uitgevoerd in RVS316. Met een diameter van M18 en een meetbereik van maximaal 2.20 meter kun je veel bereiken met deze nieuwe sensoren. Wat betreft precisie scoren deze sensoren ook heel goed. De sensoren zijn uitgerust met een ingebouwde temperatuurcorrectie, waardoor warmte of hitte geen invloed heeft op de meting. Onze sensoren zorgen ook voor een automatische reiniging van de meetkop.”

IO-LINK
“Een belangrijke vernieuwing is de koppeling van onze sensoren aan IO-Link. De nieuwe sensoren zijn voortaan uitgerust met een IO-Link interface en horen dus bij Industrie 4.0. Onze sensoren kunnen nu zonder echte kostenverhoging makkelijk worden aangesloten op besturingen die werken met IO-Link. Op die manier kan de gebruiker meetgegevens via een veldbus of ethernet overal opslaan en bekijken. Maar ook het functioneren van de sensor, of het instellen daarvan, kan via IO-Link op afstand worden uitgevoerd. Omdat IO-Link probleemloos kan worden gecombineerd met verschillende veldbusprotocollen is de aansluiting daarvan bijzonder gemakkelijk. Daarnaast blijft het mogelijk om de sensor door middel van een drukknop of met teachdraden in te stellen.”

PROCESINDUSTRIE
Welke sectoren kiezen nog meer voor deze sensoren? Gerard van de Griendt: “Naast de voedingsbranche zijn er veel toepassingen in de procesindustrie. Bijvoorbeeld voor het meten van het volume in silo’s of tanks. Zelfs in Atex-omgevingen kom je onze ultrasoon sensoren tegen. Maar ook in de machinebouw worden onze sensoren gebruikt. Bijvoorbeeld in verpakkingsmachines, voor het meten van de afstand ten opzichte van verpakkingsfolies of het tellen van producten of dozen op een lopende band. Een andere toepassing is die in landbouwmachines. Ultrasoon sensoren kunnen bijvoorbeeld de hoogte van gewassen precies meten. Onze sensoren zijn breed toepasbaar doordat ze geen last hebben van kleur, vorm of stof. Het maakt niet uit of het gaat om vloeistoffen, poeders of korrels. Neem bijvoorbeeld de M18 Shortbody. Deze is met haar kleine behuizing en bereik van 1200 mm een echte alleskunner. Een ideale oplossing in kleinere ruimtes en veel goedkoper dan de grotere M30 familie. De M18 sensor kan ook worden ingezet om dozen te tellen op een aandrijfband van een verpakkingsmachine door middel van de retroreflective modus. De sensor meet dan alles wat zich bevindt tussen vooraf bepaalde ruimtes, onafhankelijk van vorm of kleur. Een heel goed alternatief voor dure fotocellen.”

GESCHIKTHEID
De sensor is ook geschikt als niveaumeter van verschillende vloeistoffen in containers, vaten of tanks in verschillende maten, vormen of materialen. Ingesteld op de diffuus modus geeft de ultrasoon sensor een continue meting. De sensor stuurt een geluidsgolf naar het te detecteren vloeistofoppervlak en ontvangt deze weer terug. De verstreken tijd wordt intern omgezet naar een elektrisch signaal dat het actuele vloeistofniveau weergeeft. Dit houdt in dat de gebruiker altijd het actuele vloeistofniveau weet. De overdracht van data kan verlopen via IO-Link, een analoog signaal of via twee schakelsignalen. Bijna elk materiaal kan worden gedetecteerd met ultrasoon sensoren, ongeacht of het een glossy, mat of zelfs transparant oppervlakte heeft. Het meetbereik van de beschikbare elobau ultrasoon sensoren – met nauwkeurige meting van afstanden tot 8000 mm – maakt ze geschikt voor talloze toepassingen. De ultrasoon sensoren van elobau zijn teachable met 4 verschillende programma´s: single point, window, 2 point of retroreflective modus. De M18 standard body en de M30 hebben ook een synchronisatie- of multiplexmogelijkheid waardoor deze makkelijk te gebruiken zijn met meerdere sensoren naast elkaar, bijvoorbeeld in AGV’s (Automatisch Geleide Voertuigen).

Voor meer informatie over de nieuwe ultrasoon sensoren, klik hier. Of bekijk de online video.