Je bekijkt nu Het ontwikkelen van een PROFINET Product

Het ontwikkelen van een PROFINET Product

Er zijn zo veel manieren om PROFINET te integreren in uw apparaat, maar waar moeten we beginnen? Afhankelijk van het type product, het huidige ontwerp, de verwachte hoeveelheid en de ontwikkelingstijd welke u beschikbaar heeft, maakt u een keuze. Voor een product met een bestaande Ethernet-controller kan een PROFINET software stack worden toegevoegd. Dit kan worden geschreven vanuit de specificatie (niet aanbevolen) of een stack van één van de vele stack leveranciers. Voor een product wat wordt opgebouwd vanaf de grond, is de keuze afhankelijk van de te verwachte hoeveelheid en de time to market.

In afnemende volgorde van complexiteit, is de keuze:

 1. Chip
 2. Standard Ethernet controller plus stack
 3. Board/module
 4. Externe gateway

PROFINET integratie

Welke manier u ook kiest, uw PROFINET product moet worden gecertificeerd. Voor meer informatie, bekijk de 19 minuten webinar. “PROFINET Product Certification”

Bent u er niet zeker van of certificering vereist is voor uw product, de beslissende factor is: “Is er een GSD-bestand nodig? ‘Als dat zo is, dan moet het product gecertificeerd worden. (Het GSD-bestand, geschreven in XML, bepaalt de unieke parameters, waarden en alarmen voor uw product.)

Er zijn geen administratieve drempels. In tegenstelling tot sommige andere Industrial Ethernet-netwerken, is er geen contract te ondertekenen of hoeft u geen royalty’s te betalen.

Wel zijn er veel middelen om u te helpen bij het toevoegen van PROFINET in uw product:

Graag helpen de regionale PI verenigingen en de PI Competence Centers, zoals ATS en PROCENTEC u bij het ontwerpen en uitwerken bij uw PROFINET product.

PI-leden hebben toegang tot extra hulpmiddelen.

Door de verenigingsaanpak kunnen wij gezamenlijk werken aan de innovatie van het protocol en kunnen wij gezamenlijk zorg dragen voor de collectieve marketing en de juiste kennis overdracht naar de eindgebruiker. Graag nodigen wij u dan ook uit om als leverancier bij te dragen aan de vereniging.

Alle PROFINET apparaten moeten getest zijn in een PI Test Lab. Ideaal zou natuurlijk zijn als u veel van deze tests kunt voorbereiden en zelf kunt uitvoeren, voordat uw product de officiële tests in gaat? Leden van de PI organisatie kunnen de test bundel downloaden. Deze bundel bevat onder andere:

 • RT-Tester
 • IRT-Tester
 • TEDCheck
 • Security Level 1 Tester
 • Test Specification PN IO devices
 • PROFINET specification
 • all PROFINET-relevant Guidelines
 • Test cases for all RT-/IRT-/Security Level 1- tests
 • GSDML specification
 • GSD-Checker

Ook voor leden beschikbaar zijn:

PROFINET GSD Checker
Gebruik de Checker om het ​​GSD-bestand te controleren, controleer het bestand op geldigheid en bewerk het met de ingebouwde XML-editor. Voorbeeld GSD-bestanden zijn opgenomen als uitgangspunt.

PROFINET GSDML Tool Upgrade
Deze tool kunt u gebruiken om een bestaand GSD-bestand te upgraden naar een hogere GSDML versie, deze tool automatiseert het proces aanzienlijk.

PROFIdrive PROFINET Profiel Tester
Het ondersteunt de ontwikkeling van PROFINET IO-apparaten met PROFIdrive of Encoderprofiel applicatie-interfaces. Gebruik hem om u voor te bereiden op PROFIdrive certificering en als test tool om zelf geprogrammeerde testscripts uit te voeren.

Nadat u uw product hebt ingediend bij een testlab ontvangt u de testresultaten, wanneer uw product slaagt voor de testen kunt u een aanvraag voor een PROFINET certificaat doen. Hierbij krijgen leden korting op de kosten van het certificaat. Met het certificaat in handen wordt het de hoogste tijd om uw apparaat op de markt te brengen, PI kan u ook daarbij helpen. Zo kunt u als lid uw apparaat plaatsen in de product guide en krijgt u toegang tot vele marketing uitingen! PI Nederland heeft een netwerk van vele gebruikers en leveranciers, welke u een vliegende start kunnen geven. Wij houden onze contacten op de hoogte over de nieuwste producten via de nieuwsbrief niet alleen digitaal maar ook hard copy. Daarnaast organiseren wij eens per jaar de PROFIdag en kunt u uw productnieuws opnemen op de website www.profinet.nl.