Je bekijkt nu Industrial Ethernet 2016

Industrial Ethernet 2016

Industrial internet of things, iedereen heeft het er over, maar concreet werd het gemaakt met de voorbeelden die Michiel Verheij van TRIMM gaf in zijn plenaire presentatie op Industrial Ethernet 2016. Inzicht en invloed waren hierbij de kernwoorden. Met voorbeelden als slimme tractoren, bedrijven welke de koers wijzigen van instrumentatie leverancier tot het leveren van diensten, dontflush.me waarbij consumenten worden geholpen bij een riolerings probleem en het bedrijf Dacom, wat met sensorapparatuur adviezen voor teeltoptimalisatie van gewassen verzorgt. Waardoor komt deze snelle transitie, dit heeft alles te maken met sensoren die energiezuiniger, goedkoper en kleiner worden. Ook de beschikbaarheid van draadloze techniek en de enorm gestegen snelheid van processoren draagt bij aan deze revolutie.

Na deze introductie heeft Roelof Klein ons meegenomen in de wereld van Liander LiveLab, met pilot projecten als Stad van de Zon, CityZen, Texel Energie en Zeewolde Energie blijven zij innoveren in de wereld van energie. Ook op de werkvloer worden grote slagen gemaakt, een voorbeeld hiervan is het verenigen van de OT en IT. Dit betekent meer kennisdeling en begrip op vele vlakken, waarbij het speerpunt ligt op de security. Binnen de parallelle tracks werd er vooral gesproken over items als het toepassen van VPN tunnels, het veilige gebruik van WIFI , het remote benaderen van machines en het gebruik en Industrial Ethernet 2016 de limieten van Power over Ethernet. Ook werd de bezoeker geholpen met de keuze van een kabel. Waar vroeger glasvezel geen optie was is vandaag de dag glasvezel toegankelijk voor vele toepassingen, glasvezel is in de laatste jaren gemeengoed geworden.

Voor vele was de case over de Galecopperbrug een herkenningspunt doordat iedereen afgelopen jaar wel eens langs deze renovatie is gekomen. De brug is met 6 miljoen kg staal versterkt en kan daarmee het zware beton dragen, de balken in totaal 327 meter overspannen de gehele brug. Door de brug op te vijzelen komt de doorvaarthoogte enkele tientallen centimeters hoger te liggen. Dat de brug niet in zijn totaliteit één meter omhoog geplaats is maar dat deze is gebogen is uniek! Zo voldoet de brug aan Rijnvaarthoogte 9,1 meter boven NAP, dit maakt 4-laagse containervaart mogelijk zodat ook schepen met een hogere lading onder de brug kunnen varen. Het centraal inzichtelijk maken van alle meetwaarden in één automatiseringssysteem bood tijdens de vijzel werkzaamheden van de brug een groot voordeel, evenals het op afstand kunnen meekijken vanaf een externe locatie.

Als afsluitende lezing gaf Arnold Schuur een presentatie over hoe de Nederlandse Gasunie hun vitale infrastructuur beschermd tegen indringers. De gehanteerde ‘Defense in Depth’ strategie raakt een veelvoud aan onderwerpen. Waarbij de belangrijkste factor de mens is. Autorisatie, netwerk segmentering, patching, configuratie controle, systeem en netwerk monitoring, ethical hacking en incident respons zijn zaken die hij heeft besproken. Naast deze maatregelen is het creëren van awareness, het geven van voorlichting en de fysieke beveiliging op pijl houden, belangrijke zaken welke de aandacht verdienen.