Je bekijkt nu Industrie IO-Link – De kracht van een modulair plug & play concept

Industrie IO-Link – De kracht van een modulair plug & play concept

‘Dat IO-Link, is dat nog steeds zo duur?’ Regelmatig zit ik aan tafel bij eindgebruikers en meer dan eens stellen ze me deze vraag. Koren op mijn molen. Want ik pleit voor meer IO-Link in de industriële automatisering. Het is de toekomst. Dennis Nijenhuis, sales manager Kremer Industriële Automatisering aan het woord.

Doorbraak?
IO-Link is een fabrikantonafhankelijke, Point-to-Point interface voor de aansluiting van actuatoren en sensoren. Het is geen busverbinding, maar een veldbusonafhankelijk communicatiesysteem dat eenvoudig te integreren is in elk gangbaar bussysteem. Vanaf september 2013 is IO-Link wereldwijd beschikbaar als internationale standaard volgens IEC 61131-9. Sindsdien is het aantal bedrijven dat zich op het pad van IO-Link begeeft, toegenomen. En toch, een grote doorbraak lijkt vooralsnog uit te blijven.

IO-Link vs elektrisch rijden
Op zich geen nieuw verschijnsel. Een innovatieve technologie die bewezen sneller, betrouwbaarder, accurateris en op termijn winst kan opleveren en toch maar niet van de grond lijkt te komen. Neem nu het elektrisch rijden. Pas de laatste jaren heeft dit een vlucht genomen, omdat de markt, de consument, de maatschappij er klaar voor waren. Maar er zijn partijen die de technologie om elektrisch rijden te faciliteren, tien jaar geleden al op de rit hadden. De perfectie van een vernieuwende technologie zegt dus niet alles over de daadwerkelijke adoptie ervan.

Voordelen
Terug naar IO-Link. De voordelen van deze technologie kunnen een brede omarming ervan door de industrie niet in de weg staan. Denk aan de eenvoudige uitwisseling van IO-Link sensoren
en actuatoren zonder aparte tools of software, de afwezigheid van kabels en snoeren en de snelle inbedrijfstelling. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat sensoren en actuatoren
kleine chatboxen worden, waarmee het goed communiceren is. Paramaters kunnen worden uitgelezen en worden opgeslagen en bij vervanging van een identieke sensor gedownload worden, zelfs tijdens een draaiend proces. Ook is extra diagnose-informatie beschikbaar, waarmee storingen snel en eenvoudig gelokaliseerd kunnen worden. Minder stilstand dus en meer beschikbaarheid.

Eerst investeren
Zijn het dan de nadelen die engineers, ontwerpers en machinebouwers weerhouden om over te stappen? IO-Link is een modulair concept en wellicht dat leveranciers zoekende zijn naar manieren om financieel helder te krijgen dat de modulaire opzet van IO-Link op termijn winst kan opleveren. Natuurlijk, het vergt een eerste investering in de ontwerpfase om de machine modulair op te bouwen, zowel hardware- als softwarematig. Aanvankelijk is het naar schatting tien tot vijftien procent duurder dan traditionele oplossingen, maar het is de investering waard. Gegarandeerd.3

Industriële revolutie
Een nieuwe plant, een machine die gerenoveerd moet worden of een uitbreiding nodig heeft. Welke aanpassing ook, IO-Link is altijd het overwegen waard. Zeker als je IO-Link afzet tegen de razendsnelle opmars van Industry 4.0. Over tien jaar kunnen en willen we niet meer anders dan intelligente fabrieken die draaien op verregaande webtechnologieën, waarbij systemen en installaties gekoppeld en volledig geautomatiseerd zijn, zichzelf kunnen managen en op afstand te monitoren zijn. IO-Link hoort bij PROFIBUS en PROFINET en past tegelijkertijd perfect in het plaatje van Industry 4.0.

Ambassadeurs
Het omslagpunt voor IO-Link gaat naar mijn mening komen op het moment dat ook eindgebruikers de naderende industriële revolutie aan de horizon onderscheiden. Als ze beseffen wat een efficiencyslag ze kunnen maken door in te stappen en door mensen en machines voor te bereiden op wat komen gaat. Om die horizon sneller dichterbij te brengen, ligt er voor ons als branche en als vereniging een belangrijke taak om alle schakels in de keten, van engineer en ontwerper tot machinebouwer en eindgebruiker, te overtuigen van de winst van IO-Link. Wij zijn de ambassadeurs. De vertaalslag start bij ons als system integrator en de vertegenwoordigers van de fabrikanten. Om samen te kijken waar we toegevoegde waarde kunnen bieden naar toekomstige gebruikers toe. In een volgende uitgave van PROFInieuws maken we u deelgenoot van een interessante case, waarbij we focussen op de overwegingen, het proces, de implementatie en de feitelijke werking van IO-Link binnen een organisatie.