Industriële Ethernet switches voor betrouwbare communicatie in automatiseringstoepassingen

Scalance XC-200

Siemens introduceert met Scalance XC-200 productlijn een nieuwe generatie van compacte Industriële Ethernet switches. Deze kunnen gebruikt worden in industriële netwerken om elektrische en optische netwerken op te bouwen in lijn, ster, of ring structuur. Deze layer 2 switches kunnen in Profinet netwerken ingezet worden en toegevoegd worden in bijvoorbeeld de hardware configuratie in TIA Portal Step7 voor uitgebreide Profinet diagnose.

De switches hebben een groot aantal poorten, een robuuste behuizing, met een temperatuurbereik van -40 tot +70 °C en zijn geschikt voor gevaarlijke zones zoals ATEX zone 2 en IECEx. Hierdoor zijn ze geschikt voor toepassingen in Factory Automation en Oil & Gas. Voor grote hoeveelheden data is de Scalance XC206-2SFP geschikt. Deze heeft 2 Gigabit poorten welke gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld video beelden in tunnelapplicaties.

De Scalance XC-200 switches zijn in diverse varianten tot maximaal 24 RJ45 poorten en 2 ST/BFOC of 2 SC poorten. Met de Scalance XC206-2SFP kan de gebruiker zelf voor 2 poorten kiezen welk type men wil gebruiken, SFP’s voor singlemode glasvezel voor een afstand tot 200 km of voor multimode met een maximale afstand van 5 km. Alle varianten hebben een redundante voeding, voor een betrouwbaar gebruik, ook bij uitval van één voedingssysteem. De robuuste behuizing en de kraag rond de Ethernet poorten in combinatie met de Fast Connect kabels en connectoren zorgen voor een betrouwbare verbinding in een omgeving waar de apparatuur onderhevig is aan schokken en trillingen. De Ethernet switches kunnen direct aan de muur, op een 35 mm DIN rail of een Simatic S7-1500 rail gemonteerd worden. Voor snelle diagnose zijn er LEDs overzichtelijk bij elkaar geplaatst. Verder is er een signaalcontact voor diagnosemeldingen.

Door uitgebreide firmware functionaliteit kan een grote betrouwbaarheid van het netwerk gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld Virtual LANs (VLANs) om het fysieke netwerk in verschillende virtuele secties op te delen waardoor het aantal broadcasts in het netwerk afneemt. Redundantie protocollen als Highspeed Redundancy Protocol (HRP) en Media Redundancy Protocol (MRP) zorgen voor een hoge beschikbaarheid van het netwerk. Als communicatie via de ene kant niet meer mogelijk is, wordt automatisch binnen 200 ms overgeschakeld naar het redundante pad. Met HRP (standby master/slave) is het mogelijk om diverse ringen met elkaar redundant te koppelen.

In de Scalance XC-200 switches met glasvezelpoorten zit de functie Fiber Monitoring. Hiermee wordt continu de status van de glasvezel verbinding gemonitoord en een melding gegeneerd als de kabels verouderen of vervuild zijn. Met predictive maintanance kan stilstand voorkomen worden. Daarnaast beschikt de Scalance XC-200 product range over functionaliteit als Link Aggregation en Remote Network Monitoring (RMON).

Zoals op alle Scalance producten van Siemens zit ook op de Scalance XC-200 switches 5 jaar garantie.

Meer informatie:
http://www.siemens.com/switches