Je bekijkt nu Kikkersprongen van een kikkerlandje

Kikkersprongen van een kikkerlandje

01-07-2019, Wateringen – “De duinen zorgen voor ons water. Wij zorgen voor de duinen”, kopt Dunea op haar website. Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Wie in Nederland te maken heeft met drinkwater moet aan uitgebreide wet- en regelgeving voldoen. Water is immers een primaire levensbehoefte en daarmee is de openbare drinkwatervoorziening van groot maatschappelijk belang. Dat gaat niet alleen om bronbescherming en kwaliteit, maar ook over leveringszekerheid. Geavanceerde automatisering speelt daarin een prominente rol. Zo prominent dat ons kikkerlandje die kennis en kunde inmiddels ook naar het buitenland exporteert.

Pieter Barendrecht, CEO en partner van PROCENTEC, weet als geen ander dat downtime geen optie is voor waterbedrijven: “Waterbedrijven zijn bijzondere organisaties. PROCENTEC heeft inmiddels decennia ervaring in dit segment. Als onafhankelijk Nederlands bedrijf bedienen we de industriële automatiseringsmarkt. De primaire focus ligt op de ontwikkeling en productie van automatiseringsproducten voor netwerken en aanverwante diagnostiek. Onze producten zorgen ervoor dat alle digitale communicatie in het productieproces vlekkeloos verloopt. Onze systemen waarschuwen vroegtijdig voor situaties die mogelijk een probleem kunnen worden. Mocht zich uiteindelijk toch nog een complicatie voordoen, dan bieden wij de instrumenten om die problemen rap op te sporen en te herstellen.”

Technologische voorsprong
Waterbedrijven werken met redundante automatisering om leverzekerheid te garanderen. Dubbele systemen met de allerlaatste technologie die onafhankelijk van elkaar ingezet kunnen worden. De Nederlandse digitalisering trekt inmiddels ook veel aandacht uit het buitenland. Pieter Barendrecht licht die interesse toe: “In de automatisering spreken we wel van een ‘kikkersprong’. Industriële automatisering is kostbaar. Organisaties investeren veel geld in nieuwe systemen en willen daar een optimaal rendement van. Dat betekent in de praktijk dat ze sturen op een levensvatbaarheid van tussen de twintig à dertig jaar. In die periode implementeer je geen nieuwe systemen, maar optimaliseer je het bestaande systeem en vervang je waar nodig onderdelen. Verschillende waterbedrijven in Nederland hebben nog niet zo lang geleden een nieuwe ‘kikkersprong’ gemaakt. Daarmee lopen ze nu dus ver voor op veel andere landen.”

Muisruis en bliksemse afscheidingen
De digitale systemen van waterbedrijven kennen zo hun eigen eigenaardigheden. “Ja, de ‘bugs’ waar waterbedrijven mee te maken hebben, zijn wat groter dan de insecten waarnaar de term vernoemd is”, lacht Pieter Barendrecht. “Duingebieden zitten natuurlijk vol fauna en daar maken bijvoorbeeld ook muizen onderdeel vanuit. Digitale netwerken zijn ideaal omdat in de overdracht van gegevens geen kwaliteitsverlies plaatsvindt. Maar als een veldmuisje besluit een communicatielijn door te knagen, dan heb je toch een probleem. Naast het voorkomen van muisruis dient er ook rekening gehouden te worden met blikseminslag in de buitengebieden. Speciale glasvezel afscheidingen moeten hier oplossing brengen.”

Kennis is macht
De kennis om de geavanceerde netwerken optimaal te benutten zit vaak in de hoofden van de mensen die voor een organisatie werken. Elke organisatie kent verloop en dat betekent dat het voor waterbedrijven zaak is te zorgen dat hun personeel goed geschoold is. Regelmatige bijscholing is noodzakelijk om met de allerlaatste ontwikkelingen mee te groeien en er slim gebruik van te maken. Pieter Barendracht: “PROCENTEC biedt internationaal erkende trainingen voor installatie en onderhoud van vooral PROFIBUS-, PROFINET- en Industriële Ethernet-omgevingen. Ons Competence Center en Training Center leiden engineers en installateurs uit binnen- en buitenland op. Vaak gaan we in het kielzog van waterbedrijven mee op avontuur in het buitenland. Zij verkopen hun expertise aan buitenlandse partijen en daar maken wij met onze innovatieve netwerkproducten onderdeel vanuit.”

 

Kennis delen is kracht
De digitale infrastructuur die Nederland voorziet van slim watermanagement en ons land waterveilig maakt, behoort tot de modernste in de wereld. De betrouwbare slimme netwerkoplossingen die daar onderdeel van uitmaken staan niet op zichzelf. PROCENTEC  werkt nauw samen met uiteenlopende partijen om inspiratie op te doen en tevens kennis en kunde te bundelen in het belang van waterbedrijven en andere klanten. “Innovatie vraagt om een open vizier en we verwelkomen iedereen met interesse of goede ideeën graag in Wateringen”, besluit Pieter Barendrecht.