Je bekijkt nu Nieuwe opties voor diagnostiek

Nieuwe opties voor diagnostiek

IO-Link maakt het nu mogelijk om een grotere volume gegevens te verzenden. Als grotere datavolumes (bijvoorbeeld afbeeldingen van optische sensoren uit IO-Link devices of long-term progressies) gelezen moesten worden voor diagnose doeleinden, was dat alleen mogelijk via eigen technieken. De BLOB-profile, ontwikkeld door de IO-Link community is nu een optie voor het  segmenteren van de grotere gegevensvolumes.

Deze is vervolgens over te dragen via het bestaande mechanisme voor de communicatie van ISDU (geïndexeerd Service Data Unit) op een gecontroleerde manier. Dit omvat een gestandaardiseerde overdracht van grote gegevensvolumes (meestal meerdere kilobytes), zogenaamde BLOB’s (Binary Large Objects), vanaf het IO-Link apparaat naar een host-controller of vice versa (bidirectionally). De host-controller kan bijvoorbeeld een PLC of computer zijn.

De truc is dat IO-Link hier “slechts” wordt gebruikt als een gegevenskanaal. De werkelijke segmentatie en stroom controle vindt plaats in het device, de PLC of het PC-programma. Het grote voordeel hiervan is dat het IO-Link-model en het veldniveau niet worden beïnvloed. Dit betekent dat er geen wijziging van het bestaande systeem nodig is . Apparaten die ondersteuning bieden voor de overdracht van de BLOB kunnen op elke bestaande IO-Link-toepassing worden aangesloten.

Aan de host-zijde kan het BLOB proces worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in een blokfunctie voor de PLC. Dit is vooral zinvol als het PLC-programma de gegevens vereist voor verdere verwerking, een voorbeeld is het uitlezen van RFID-tags via RIFD readers met IO-Link. Als de data alleen gebruikt wordt voor service doeleinden dan kan deze worden gelezen of geschreven via een normale USB master en speciale software.

Dit creëert mogelijkheden voor het lezen van grote gegevenspakketen, bijvoorbeeld in het veld van beeldherkenning, van de laatste meters in het veld voor gedetailleerde gegevensanalyse.

Dit is een verdere cruciale stap voor toekomstige toepassingen van industrie 4.0.

Bekijk hier de gehele press realease.