Je bekijkt nu PROFIBUS wereldwijd met de meeste producten in de belangrijkste industrieën

PROFIBUS wereldwijd met de meeste producten in de belangrijkste industrieën

PROFIBUS is een communicatienetwerk voor industriële processen, vergelijkbaar met ethernet binnen de kantoorautomatisering. Het netwerk bestaat uit een kabel. Op deze kabel worden computers, PLC’s, actuatoren en sensoren die nodig zijn voor de automatisering van machines of installaties aangesloten.

PROFIBUS cloudPROFIBUS is in 1989 ontwikkeld door een aantal Europese bedrijven en instellingen met als doel één communicatienetwerk voor automatiserings componenten van verschillende leveranciers. Kort na haar introductie is PROFIBUS een DIN-norm 19245 geworden. PROFIBUS is zowel ontwikkeld voor de productieautomatisering, gebouwenautomatisering en procesindustrie. Bewezen beschikbaarheid, uitwisselbaarheid van automatiseringscomponenten en betrouwbaarheid tijdens bedrijf zijn binnen de industrie essentieel.

Voordelen op een rij:

 • betrouwbaar
 • proven technology (meer dan 20 jaar in de markt)
 • stabiel
 • schaalbaar
 • intelligent, apparaten kunnen info verzenden over hun eigen gezondheid (diagnose)
 • nauwkeurig
 • minder bekabeling
 • PROFIBUS & PROFINET werken samen
 • wereldwijde kennis & ondersteuning  op merkonafhankelijk gebied door PI competence centers & PI training centers
 • duizenden PROFIBUS producten beschikbaar
 • honderden leveranciers
 • gewaarborgd door een onafhankelijke organisatie PI Internationaal

PROFIBUS wordt ingezet binnen de productie- en procesautomatisering. Productieautomatisering: bijvoorbeeld het produceren van fietsen, verpakkingen of auto’s. Procesindustrie; bijvoorbeeld productie van chemicaliën, verf of olie.

Flexibiliteit
PROFIBUS is de enige veldbus die in alle delen van een productieproces kan worden ingezet. Van de levering van materialen voor de productie tot aan het verpakken, PROFIBUS is de enige veldbus welke binnen het hele proces kan worden toegepast. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk PROFIBUS te gebruiken binnen verschillende
toepassingen.

Procesindustrie
De chemie en petrochemie eist bijvoorbeeld dat apparatuur tijdens bedrijf moet kunnen worden uitgewisseld (continu processen). Deze uitwisselbaarheid gaat verder dan alleen het vervangen met identieke apparaten; dus hetzelfde fabrikaat en dezelfde specificaties. Ook vervanging door een ander fabrikaat of apparaat met andere specificaties is mogelijk. De beschikbaarheid moet kunnen worden
gegarandeerd.

Ex-applicaties
PROFIBUS kan in iedere ex-applicatie worden ingezet. Apparatuur krijgt door elektronica of  mechanische aanpassingen een bepaalde beschermingsklasse. De beschermingsklasse bepaalt de zone waarin het kan worden toegepast. PROFIBUS DP en PA kunnen worden toegepast in gebieden met explosiegevaar. PROFIBUS-DP van de configuratie-niveau RS485-IS kan worden gebruikt in Ex-zone 1, PROFIBUS PA zelfs in zone 0.

Veiligheidsinstallaties
PROFIBUS is ook geschikt voor machines en installaties waar meer veilig heid vereist is. Bijvoorbeeld stansmachines en processen in de petrochemie. PROFIsafe is de wereldwijde standaard voor failsafe communicatie. Veilige toepassingen kunnen kostenefficiënter worden gerealiseerd in combinatie met PROFIBUS. Standaard communicatie en de communicatie van veiligheidsberichten kunnen over dezelfde kabel, dit vermindert de bedrading en engineering inspanningen aanzienlijk.

Wereldwijd
PROFIBUS is wereldwijd verkrijgbaar. Duizenden producten van honderden leveranciers maken het mogelijk voor iedere applicatie PROFIBUS in te zetten. U heeft keuze uit meerdere leveranciers. Wereldwijd is een netwerk van competence centers beschikbaar, deze zorgen voor de verspreiding van de nodige kennis.

PROFI BUS DP en PROFI BUS PA
PROFIBUS is geschikt voor productie- en procesautomatisering. Toch zijn er verschillende namen zoals PROFIBUS DP en PROFIBUS PA. Dit heeft te maken met bekabeling en profielen. Een PROFIBUS applicatie binnen een productiemachine wordt vaak aangeduid als PROFIBUS DP. Een applicatie in de procesindustrie wordt PROFIBUS PA genoemd. De meest van de gebruikte apparaten zijn flow-, druk-, temperatuurtransmitters, niveausensoren en klepstandstellers. PROFIBUS biedt enorme diagnosemogelijkheden waardoor asset management mogelijk wordt.

Downloads
Er is veel documentatie vrij beschikbaar, zo zijn de laaste richtlijnen voor het gebruik van PROFIBUS beschikbaar, brochures over PROFIBUS, System Description en ook een PROFIBUS Installation Guides.

  Download direct de gevraagde informatie na het achterlaten van uw gegevens, om u op de hoogte te houden van zaken die spelen binnen de PI Nederland vereniging.

  Bedrijfsnaam (verplicht)

  Geslacht (verplicht)
  ManVrouw

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Hierbij accepteer ik dat ik op de hoogte word gehouden van de activiteiten en nieuwtjes van de PI Vereniging.