Je bekijkt nu Proficloud koppelt cloud diensten aan PROFINET

Proficloud koppelt cloud diensten aan PROFINET

ATS Applied Tech Systems ontwikkelt als eerste Nederlandse bedrijf Proficloud diensten. Net zoals een smartphone niets is zonder ‘apps’, is een cloud niets zonder diensten. Door, de door Phoenix Contact ontwikkelde, Proficloud kan iedereen diensten aanbieden voor toepassing in PROFINET systemen. Industriële automatiseringsengineers beschikken hierdoor via eenvoudig toegankelijke cloud diensten over onbegrensde mogelijkheden.

Proficloud eenvoudig bereikbaar
Proficloud stelt cloud diensten beschikbaar voor industrieel gebruik via virtuele PROFINET deelnemers in een PROFINET netwerk. Deze diensten zijn voor een PLC eenvoudig bereikbaar via een zogenaamde Proficloud Coupler die enerzijds op het PROFINET netwerk wordt aangesloten en anderzijds via internet met de Proficloud communiceert. Voor de PLC-engineer verschijnen, zonder bijkomende programmeerwerkzaamheden, de Proficloud diensten als lokale PROFINET deelnemers in het PROFINET-netwerk.

Ontwikkeling van typisch Nederlandse Proficloud dienst
Applied Tech Systems (ATS) is een onafhankelijke systeemintegrator voor de industriële- en procesautomatisering en informatietechnologie en heeft vestigingen wereldwijd. Bert van der Linden, Senior Lecturer IA & IT bij ATS: “ATS heeft veel ervaring met PROFIBUS en PROFINET en ziet de voordelen van Proficloud. Daarom wilden wij graag een typisch Nederlandse Proficloud dienst ontwikkelen. In overleg met onze klanten (waterschappen en systemintegratoren) hebben wij gezocht naar een interessante dienst: de actuele en verwachte waterstanden van een groot aantal watergangen in Nederland. Rijkswaterstaat (RWS) stelt deze informatie als “open data” (www.rws.nl/rws/opendata) beschikbaar op internet. Onze Proficloud-dienst haalt de actuele en/of verwachte waterstand op van de geselecteerde watergang en stelt ze middels een virtueel PROFINET device beschikbaar aan de PLC.

Eenvoudige implementatie van software
Yener Topal en Wouter Mars, softwareontwikkelaars bij ATS, hebben de software voor de Proficloud dienst geschreven. Topal: “Met behulp van de Software Development Kit (SDK) van Phoenix Contact was het eenvoudig om de dienst te ontwikkelen. De SDK bevat diverse voorbeelden die als startpunt kunnen dienen voor een eigen implementatie. Dit was binnen een halve dag operationeel. Daarna is de koppeling met de open data van RWS en het PROFINET “virtual device” gemaakt. Eenmaal klaar, is deze informatie in de Proficloud beschikbaar en kan elke PLC erbij.” “Overigens merkt de PLC programmeur hier niets van; voor hem komt de waterstandsinformatie gewoon uit een lokaal, virtueel PROFINET device die hij op de gebruikelijke wijze configureert en programmeert. En gaat er iets fout bij RWS, op internet of in de Proficloud, dan meldt het systeem dit op de gebruikelijke PROFINET-wijze. Iedereen die bekend is met PROFINET kan werken met de Proficloud. Wij hebben het getest met PLC’s van 4 verschillende leveranciers.” Uiteraard kan een gebruiker deze data ook zonder Proficloud bij RWS ophalen. Maar dit is voor een gemiddelde PLC programmeur niet eenvoudig vanwege de benodigde specialistische IT-kennis. En dan is de data nog niet beschikbaar voor de PLC en moet hij de beveiliging ook nog regelen. Allemaal te doen, maar met aanzienlijk meer inspanning dan via de Proficloud. Van der Linden: “ATS is inmiddels overtuigd van de voordelen van de Proficloud en denkt al na over nieuwe Proficloud-diensten. Dit gaat voor industriële toepassingen net zo’n opgang maken als de appstores voor smartphones”.

Rob Hulsebos
Industrieel netwerkspecialist