Je bekijkt nu PROFIdag 2014 – Een dag waar we als industrie trots op mogen zijn!

PROFIdag 2014 – Een dag waar we als industrie trots op mogen zijn!

Afgelopen donderdag 13 november vond de PROFIdag 2014 plaats. Honderd vijftig industriele bezoekers wisten elkaar te vinden in het Evoluon Eindhoven. De drieëntwintig deelnemende PI Nederland leden hebben een prachtige dag georganiseerd, waar de bezoeker naast het gebruikelijke praatje met de aanwezige leden ook een leerzaam programma konden volgen. Met het gevarieerde programma was er voor ieder wat wils.

De opening werd verzorgd door vertegenwoordigers vanuit de Kamer van Koophandel, Frank Kramer en Tom Bouws. Als mede auteurs van het rapport Smart Industry konden zij de bezoeker op de hoogte brengen van de kansen welke Smart Industry ons biedt. Waarbij de definitie Smart Industrie direct werd gedefinieerd als bedrijven met een grote mate van flexibiliteit in productie, waarbij eigenschappen, aantallen, middelen en kosten leidend zijn. Daarnaast mogen we Smart Industrie niet verwarren met Industrie 4.0, het is verwant aan elkaar maar zeker niet hetzelfde.
Enkele voorbeelden uit de consumentenwereld werden genoemd, als de slimme thermostaat Anna het printen van 3d onderdelen en het op maat produceren van kasten. Maar ook een aantal industriële toepassingen kwamen aan bod, zoals sensoren die worden mee gegoten in beton om het geheel te monitoren, het integreren van sensoren in een vorkheftruck, een oplossing om automatisch een koelvitrine te monitoren met de zuivelproducten die daarin liggen, maar ook een zelflerende robot, welke geprogrammeerd word door activiteiten gezamenlijk in de praktijk uit te voeren. Al met al spelen sensoren en de uitwisseling van informatie hierbij een leidende rol. Andere verdienstenmodellen zullen snel ontstaan waarbij de integratie van service belangrijk wordt.

Smart Industry plan van aanpak
De dinsdag voor de PROFIdag werd de Smart Industry Actieagenda aangeboden aan minister Kamp. Een samenvatting hiervan werd behandeld in de presentatie. Leidend hierin is het verzilveren van bestaande kennis, het versnellen van het vestigen van Fieldlabs (praktijk proefcentra van bedrijven en kennisinstellingen over o.a. automatisering, flexibele en zero defect productie, big data, customer intimacy) en het versterken van het fundament.

Na deze algemene introductie kwam Rob Hulsebos aan het woord, waarbij hij direct de koppeling maakte met industriële netwerken. “laten we het wiel vooral niet opnieuw uitvinden”, was de boodschap aan de heren van de Kamer van Koophandel, “maar gebruik de kennis over industriële communicatie welke zich in de industrie bevindt”.
Als netwerk expert beschreef Rob Hulsebos zijn visie over hoe industriële netwerken er in 2020 uit zien. Wat gaat er veranderen en wat niet? De mogelijkheden zijn eindeloos maar steeds meer moeten wij ons gaan af vragen of dat we het allemaal nodig hebben. Belangrijke thema’s zijn; standaardisatie, Industrie 4.0 / Smart Industry, Internet der Dingen (IoT), TCP/IP V6 migratie, cybersecurity , maar ook de cloud gaat steeds meer terugkomen binnen de industrie. Als we praten over standaardisering is het ideaalbeeld dat er één standaard wordt gevoerd, maar op de vraag of er één standaard komt, kunnen we voor negenennegentig procent met een “nee” antwoorden. Maar wel zijn er steeds meer samen werkingen tussen organisaties. Maar er zullen verschillende protocollen blijven bestaan, Rob legt het nog een keer uit; “ je moet het zien als verschillende typen auto’s, waarbij je ook niet met een vrachtauto boodschappen gaat doen, of in ieder geval dit probeert te vermeiden”.
Bovenaf PROFIdag 2014Na het eerste netwerkmoment was het tijd voor een drietal zalen, met elk een eigen onderwerp. Binnen PI zien we dat de leden elkaar steeds vaker weten te vinden; Jaap Westeneng van Endress+Hause deed gezamenlijk met Walter Stoops van Pepperl+Fuchs en Theo Bervoets van Auma een gezamenlijk presentatie over de integratie van HART in PROFIBUS DP. Stap voor stap werden vragen beantwoord als; Hoe integreren we HART apparaten in PROFIBUS en PROFINET netwerken, hoe kunnen we de bestaande installatie zo aanpassen dat het gewaarborgd is voor de toekomst en hoe krijgen we toegang tot HART en PROFIBUS apparaten en wat kunnen we er mee?

IO-Link
Op de PROFIdag was er veel aandacht voor IO-Link, een internationale standaard volgens de IEC61131-9 richtlijnen welke gebruik maakt van een drie draads verbinding en M12, M8 en M5 connectoren. Ook IO-Link hoort bij de PI organisatie en waarborgt een groot aantal leveranciers welke het protocol ondersteunen. Dat IO-Link een prachtige aanvulling is op industrie 4.0 en Smart Industry werd verteld door Marcel Vennemann van Turck. Ook de basis van IO-Link werd uitgelegd door Peter Wienzek van ifm Electronics en na de basis werd het direct in de praktijk getoond door Edwin Slot. Een demo met niet alleen componenten van ifm maar ook andere leden.
Ook veiligheid was een topic, veiligheid is cruciaal als massa is beweging komt, zoals bij bruggen, havenkranen en transportbanen. Componenten in toepassingen moeten gegarandeerd stoppen of een veilige snelheid realiseren. Otto Waagmeester van SEW-Eurodrive kon een korte en bondige uitleg geven, waarom bepaalde besturingen de voorkeur genieten.

Kwaliteit van het signaal
Hoe nauwkeurigheid een signaal kan worden over gebracht, heeft met veel factoren te maken. Veel leden zijn met elementen bezig, welke aan de kwaliteit van het signaal bijdragen. Zo kregen we in de lezing van Charles Preeker van Weidmüller een checklist voorgeschoteld om kwaliteit te waarborgen. Maurice Felten van FELTEN Wire & Cable Solutionste gaf ons advies hoe we van koper naar glas kunnen converteren en aansluitend was er aandacht voor draadloze communicatie waarbij Sjoerd Hakstege van Phoenix Contact de mogelijkheden besprak en ook Eric Leijtens van TE-Connectivity bracht hiervoor een aantal oplossingen om signalen draadloss over te brengen. Als we het hebben over storingsfactoren, konden we veel leren van Hans Korpel van Prokorment, hij vertelde over schermstromen en de oorzaken hiervan.

PubliekDat ethernet een steeds grotere rol krijgt binnen de industrie, werd beaamd met de aandacht voor de PROFINET lezingen. Hierbij werd niet alleen de basis besproken door Bert van der Linden van ATS, maar was er ook tijd voor monitoring, troubleshooting en diagnose besproken door Bart Pape van Systeme Helmholz. Waarna er ook weer een handreiking werd gedaan voor de praktische invulling door Bas de Koningh van HARTING.

Robuust en bewezen
Genoeg aandacht was er ook voor het volwassen protocol PROFIBUS, in een conventionele markt is er niet altijd vraag naar de nieuwste innovaties. Vaak kiest men bij een investering voor een bewezen technologie, de basis uitleg van PROFIBUS trok dan ook nog genoeg aandacht, waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. PROFIBUS heeft genoeg mogelijkheden om nog tientallen jaren mee te kunnen. Het bewijs van de mogelijkheden werd getoond in de workshop van PROCENTEC, waarbij er specifiek naar onregelmatigheden kan worden gezocht binnen een netwerk.
Aan het einde van de dag werd er een uitreiking gedaan van de PI Innovation Award, waarbij de bezoeker kon stemmen op een drietal innovaties, deze zijn op voorhand aangebracht door de leden. Dit jaar is er het meest gestemd op: mbSECBOX – PLC-back-up en virusdetectie S7-300/400 PLC. Dit product zorgt er voor dat uw PLC programma’s beschermd worden tegen virussen en dat er eenvoudig back-ups kunnen worden gemaakt door het gebruik van een geïntegreerde web-interface.

Door de bezoeker werd er enthousiast gereageerd op de lezingen, workshops en de aanwezige kennis. Met genoeg ruimte voor vragen binnen het programma, was het al met al een succesvolle dag. Naast een succesvolle dag hebben we als PI Nederland door de verspreiding van kennis, kunnen bijdragen aan Smart Industry!

Evoluon by night