Programma

Samen met de leden zijn we volop bezig met het samenstellen van het programma, wij houden u op de hoogte!

Registreer u hier voor een bezoek aan de PROFIdag 2017

9.00 – 09.25 Ontvangst
09.25 – 09.30 Opening
09.30 – 10.00 De uitdagingen en mogelijkheden van PROFINET in machinebouw
Waarom AWL gekozen heeft voor PROFINET als basis bus systeem. Voorbeelden van technische uitdagingen die AWL met PROFINET opgelost heeft. Hoe zien wij de toekomst van PROFINET / bussystemen binnen onze markt.
Vincent Kerstholt, AWL Techniek – Kleine Zaal
10.05 – 10.35 Pilot Plan Pitches
Studenten Avans Hogeschool – opleiding Industriële Automatisering – Kleine Zaal
10.05 – 11.05: Workshop configureren van IO-Link devices
Workshop waarin het instellen van parameters met IO-Link aan de orde komt en welke diagnostische informatie uit het systeem gehaald kan worden.
Festo – Maxentiuskamer
(Max. 15 personen, meld u aan via de registratiemodule)
10.35 – 11.15 Pauze
Best practice Technology Future
11.20 – 11.50 Smart diagnostics, “meten is weten”!
De digitalisering van de Smart Industry vraagt een andere benadering op de instandhouding en storing zoeken in de Smart Factory. Waar we vroeger een multimeter nodig hadden heeft nu de laptop, tablet of smartphone zijn intrede gedaan. Wat zijn hierin de verschillende invalshoeken nu we te maken hebben met digitalisering, zelfs op het laagste sensor/actor niveau middels IO-Link. Laat u hierover uitgebreid informeren en ervaar door middel van een live demo wat het voor u en uw proces kan betekenen!
Gerjan Woelders, Turck – De Taverne
PROFINET in proces installaties
Waar in de proces-automatisering traditioneel PROFIBUS als veldbus gebruikt wordt, biedt PROFINET nu meer voordeel en mogelijkheden. PROFINET is het toekomstbestendige platform voor fabrieken in de procesindustrie! Deze lezing toont een overzicht van de mogelijkheden en valkuilen van PROFINET in het veld, zodat u ten volle kunt profiteren van de flexibiliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid met de nieuwe veldbus in procesinstallaties.
Mario Willaert, Siemens Nederland N.V. – Kleine Zaal
OPC UA : Unified Architecture?
Siemens S7-1500, CodeSys, WinCC, Citect, Intouch, Ignition, Simatic IT, ATS BUS, Microsoft Azure. De lijst is te groot om op te noemen, er zijn namelijk heel veel applicaties en platformen die OPC UA ondersteunen. De leveranciers werken eensgezind samen aan het nieuwe platform voor Industrie 4.0, IIoT en Smart Manufacuturing. OPC UA beschikt dus over een breed draagvlak bij de leveranciers. Hoe groot is het draagvlak bij u, als eindgebruiker? In welke mate kiest uw bedrijf voor OPC UA. Bert van der Linden demonstreert de integratiekracht en mogelijkheden van OPC UA. Unified Architecture? Kom luisteren en oordeel zelf!
Bert van der Linden, ATS, Applied Tech Systems – Aemiliakamer
11.20 – 12.20: Workshop storingen vinden in PROFIBUS- en PROFINETinstallaties
Er zijn twee rekken met PROFINET/ PROFIBUS beschikbaar inclusief tooling, waaronder Prokorments nieuwe PROFINET switch PROmesh P9 en de nieuwe PROFIBUStester PB-Qone. Deelnemers kunnen kabels en connectoren confectioneren en bekabelingstesten uitvoeren.
Prokorment – Maxentiuskamer
(Max. 15 personen, meld u aan via de registratiemodule)
11.55 – 12.25 Profibustechniek in de Bitburger Brouwerij – Volautomatisch en volgens de regels van de brouwkunst
Bij de Bitburger Brouwerij heeft men al begin negentiger jaren de keuze gemaakt voor de Profibustechniek. Naast Profibus DP gebruikt men ook Profibus PA  (1996 wereldwijd de eerste toepassing van deze technologie) en inmiddels wordt ook ProfiNet toegepast. Bij het brouwproces moet veel data van het proces worden ingelezen, worden verwerkt en uiteindelijk het proces gestuurd worden. Profibus/ ProfiNet Technologie staat garant voor een betrouwbare data-transfer en biedt diagnose-informatie, die uiteindelijk de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het proces op basis van onderhoud vereenvoudigen. Met behulp van remote I/O worden de signalen dicht bij het proces ingelezen en aan het automatiseringssysteem doorgegeven. De omgevingscondities stellen bijzondere eisen aan de remote I/O.
Dieter Lichter, Bitburger Braugruppe GmbH en John van Leeuwen, Weidmüller Benelux – De Taverne
Let op: Deze lezing wordt in het Duits gegeven, waarbij vertaling aanwezig is.
Hoe verbindt u uw PROFINET installatie met andere netwerken en installaties?
PROFINET is tegenwoordig het standaard netwerk binnen machines en installaties. Het integreren van installaties blijft echter altijd een uitdaging. Hoe zorgt u ervoor dat u geen ongecontroleerde groei krijgt in uw netwerken? De veiligheid en prestaties van uw netwerk constant op hoog niveau blijven? En is het nog mogelijk om andere netwerken zoals PROFIBUS te integreren?
Bart Pape, Helmholz Benelux – Kleine Zaal
Smart sensors & IO-Link – The future is now
Een hoge beschikbaarheid van machines is essentieel. Tegelijkertijd vraagt de consument steeds vaker om producten die op zijn wensen zijn afgestemd. En dat vergt juist flexibiliteit en regelmatige productwissels met extra stilstand tijd tot gevolg. Tijdens deze lezing laten we zien hoe SMART Sensoren en IO-Link er aan bijdragen om – naast massaproductie – ook flexibel te kunnen produceren.
Kelvin Hagebeuk, Sick B.V. – Aemiliakamer
12.25 – 13.20 Lunch
13.25 – 13.55 Gewoon HART of toch PROFIBUS PA met PROFINET, dilemma of eenvoudig besluit?
Jaap Westeneng, Endress+Hauser – De Taverne
Netwerk security voor PROFINET
Cybersecurity krijg binnen de Industrie steeds meer aandacht. Tegelijkertijd zijn er voor PROFINET technische beperkingen wanneer men concreet security wil toepassen in een PROFINET applicatie. U krijgt inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden ten aanzien van Cybersecurity in combinatie met PROFINET. Een en ander zal u aan de hand van een praktijkvoorbeeld inzichtelijk worden gemaakt.
Sjoerd Hakstege, Phoenix Contact – Kleine Zaal
Real-Time Maintenance op basis van sensor diagnostiek (geïntegreerd in PROFINET)
Efficiënt en continu produceren betekend inzicht krijgen in de productieprocessen, sensordata analyseren – visualiseren en je onderhoud bewust plannen om stilstand te voorkomen. Het resultaat: een flexibelere productie, betere kwaliteitscontrole en kosten reducerend door Shop Floor Integratie. Anticiperen in plaats van reageren!
Edwin Slot, ifm electronic – Aemiliakamer
13.25 – 14.25: workshop IO-Link integratie binnen PROFINET
Er zijn een drietal werkplekken om een simpel project binnen CoDeSys op te zetten met behulp van PROFINET en IO-Link devices.
Turck – Maxentiuskamer
(Max. 15 personen, meld u aan via de registratiemodule)
14.00 – 14.30 Boboli, van meel tot mediterraans  brood
Binnen het automatiserings proces van meel tot mediterraans  brood  is PROFINET de verbindende factor tussen alle actoren , sensoren en de motion control. We bekijken het automatiserings proces van input (meel)  tot kant en klaren output (mediterraans brood) en welke productie verbetering het automatiserings systeem met PROFINET oplevert.
Dirk Kop, JUMO Meet- en Regeltechniek – De Taverne
Veiligheid in combinatie met IO-Link
Patrick Rietman, Balluff – Aemiliakamer
PROFIBUS naar de cloud
Hoe krijg ik mijn data van een bepaalde installatie naar de CLOUD. De spreker gaat in op diverse uitdagingen zoals: waar loop ik tegen aan; hoe zet ik een veldbus (PROFINET) naar de CLOUD (Omzetten protocol); welke protocollen zijn er (MQTT, etc.); wat heb ik nodig (zowel hardware als software) en wat zijn de verschillende mogelijkheden. Daarnaast wordt er gesproken over de verschillende beschikbare diensten zoals Amazon Microsoft en diensten die beschikbaar zijn via een fabrikant; welke data en hoeveel zet je naar de cloud; wat kun je in de cloud en wat voor kennis is er nodig.
Diederick Nab, WAGO Nederland – Kleine Zaal
14.30 – 14.55 Pauze
15.00 – 15.30 Aanbevelingen voor aarding en afscherming van Profibus en Profinet installaties
Dit wordt de titel van een nieuwe PI publicatie die naar verwachting eind 2017 zal verschijnen. Prokorment en haar partner Indu-Sol zullen geven een voorbeschouwing uit nieuwe publicatie. De noodzaak voor dit nieuwe document is dat regelmatig storingen in bestaande installaties ontstaan terwijl deze toch voldoen aan de installatierichtlijnen voor Profibus en Profinet. De oorzaak van deze storingen noemen we gemakshalve EMC omdat de bron ligt bij ongewenste en onverwachte stromen over de afscherming van de profibus/profinetbekabeling. Kunnen we met de juiste aarding en potentiaalvereffening weer controle krijgen over onze installaties?
Hans Korpel, Prokorment – De Taverne
De conceptversie september 2017 ter becommentariëring is nu gepubliceerd, bekijk deze hier.
Failsafe remote I/O ventieleneilanden inzetten via PROFIBUS / PROFINET voor pneumatische aandrijvingen
Een belangrijke trend en wens van minder bekabeling op de werkvloer zien we ook steeds vaker terug in de productie omgeving met failsafe oplossingen. Door efficiënt gebruik te maken van veldbus kan men compacter, sneller bouwen en is meer diagnose informatie beschikbaar. De beste keuze hangt af van de veiligheidsfuncties, de machineopbouw, de besturing, de voorkeur en kennis van de engineers. Wij gaan enkele principes kort behandelen en bespreken de eventuele consequenties. Middels een demo laten we zien hoe je een 3rd party remote I/O ventieleiland met safety-ingangen en -uitgangen kunt koppelen aan een Siemens besturing via PROFINET.
Benno Brinkers en Jeffrey Boers, Festo – Kleine Zaal
 De blinde vlek in predictive maintenance & asset management: Hoe staat het met het netwerk en de betrouwbaarheid ervan
Complexere systemen vragen om predictive maintenance om de productieprocessen te kunnen behoeden voor problemen. Immers, wanneer data verloren gaat door een verminderde netwerkkwaliteit, komen proceswaarden minder nauwkeurig binnen en komt dat de betrouwbaarheid van metingen niet ten goede. In onze ogen wordt momenteel het kijken naar hoe een netwerk functioneert te weinig betrokken in predictive maintenance-projecten, terwijl hier meer nadruk op moet komen te liggen.
Paulo Silva, PROCENTEC – Maxentiuskamer
Trends en ontwikkeling in robotics
De internationale markt voor robots groeit fors. Er wordt hard gewerkt om robots gemakkelijker te kunnen programmeren en te integreren in een productie omgeving. Connectivity is daarbij belangrijk maar ook real-time programmering vanuit PLC of PC omgeving is van groot belang. Verder is remote monitoring en maintenance een belangrijke ontwikkeling. In deze lezing gaat Yaskawa verder in op deze ontwikkelingen.
Bertus de Groot, Yaskawa Benelux – Aemiliakamer
15.35 – 16.05 Plenaire afsluiting
Wrap-up, quiz met leuke prijzen!  – Kleine Zaal
16.10 – Borrel

Registreer u hier voor een bezoek aan de PROFIdag 2017