Je bekijkt nu PROFIdrive V4.2-encoderprofiel

PROFIdrive V4.2-encoderprofiel

Drive-profielen vergroten het gebruikersgemak van apparaatspecifieke details. Hoe uitgebreider en vollediger een profiel kan worden gebruikt, hoe groter het voordeel. Met zes toepassingsklassen voor PROFIBUS- en PROFINET-topologieën biedt PROFIdrive een breed scala aan toepassingen. De nieuwe V5.1-profieltester combineert een uiterst eenvoudige bediening met ondersteuning tijdens ontwikkeling en certificering en kan nu ook op stations gebaseerde veiligheid testen. Het nieuwe V4.2-encoderprofiel is ook vrijgegeven. De technische specificaties zijn te vinden op de PI-website (PROFIBUS & PROFINET International).

Elke fabrikant en elke operator van machines probeert vandaag de dag tijd en geld te besparen door zowel algemene als interne normen op een zo consequent mogelijke manier te gebruiken. Met name automatisering kan veel baat hebben bij standaarden omdat ze de complexiteit verminderen – in hardware en software zijn alleen nog enkele componenten geïndividualiseerd waar nog geen standaard voor bestaat. Van engineering tot installatie, inbedrijfstelling, onderhoud en diagnose tot systeemuitbreiding: het consequent gebruiken van beproefde en bekende normen vereenvoudigt en versnelt elke fase van machinebouw tot onderhoud.

Een interoperabele, gestandaardiseerde en leverancier-neutrale schijfinterface …
Op aandrijfniveau is waarschijnlijk het beste voorbeeld van succesvolle standaardisatie het leveranciersneutrale aandrijfprofiel PROFIdrive. Met een interface die gemakkelijk te begrijpen is door de gebruiker, dekt deze alle industrieel relevante applicatievelden van frequentieregelaars. Dit varieert van eenvoudige snelheidsregeling voor standaardaandrijvingen tot positioneringstaken, van het gebruik van drive-geïntegreerde technologiefuncties, servotoepassingen en hoogwaardige as-groepen van complexe motion-control-toepassingen die werken met positiesynchroniciteit.
Voor dit doel definieert het PROFIdrive-profiel een algemeen geldige schijfinterface en de bijbehorende functionaliteit van de omvormer. Zodat gebruikers alleen hoeven te werken met de gegevens en signalen die relevant zijn voor hun specifieke toepassing. Door de aandrijvingsopdrachten te verdelen in zes verschillende toepassingsklassen blijft het PROFIdrive-profiel praktisch hanteerbaar.

Het applicatiemodel waarop het PROFIdrive-profiel is gebaseerd, is onafhankelijk van het communicatiemedium. Door de applicatie- en communicatieniveaus te scheiden, profiteren gebruikers van het PROFIdrive-profiel van verdere ontwikkelingen en prestatieverbeteringen binnen de communicatietechnologie, zonder dat bestaande toepassingsprogramma’s hoeven te worden gewijzigd. Vanuit het oogpunt van de gebruikersis de gegevensuitwisseling met de aandrijvingen identiek onder PROFIBUS en PROFINET; Veranderingen in de besturing van de aandrijvingen zijn niet nodig bij het overschakelen van PROFIBUS naar PROFINET. Door deze generieke benadering profiteren de gebruikers van PROFIdrive vandaag van Gigabit Ethernet-varianten of draadloos industrieel WLAN, dat steeds vaker wordt toegepast binnen industriële toepassingen en nieuwe communicatietechnologieën zoals TSN (Time Sensitive Networking) en parallelle OPC UA-toepassingen.

Internationale standaarden en certificaten zorgen voor leverancierneutrale interoperabiliteit van apparaten en systemen
Sinds 2007 is het PROFIdrive-profiel gestandaardiseerd in IEC 61800-7. De interoperabiliteit van hardware en software van verschillende productseries en fabrikanten is gewaarborgd als de PROFIdrive-implementaties van de deelnemende apparaten en systemen het PI-certificaat draagt. Het wordt verleend door PI goedgekeurde testlaboratoria. De “PROFIdrive Profile Tester” is beschikbaar als uniforme standaard tijdens de ontwikkeling en het testen van PROFIdrive-compatibele drives. Deze tool verifieert de compatibiliteit met de profielspecificatie en garandeert daarmee de leverancierneutrale interoperabiliteit van alle functies van een drive die relevant zijn voor het PROFIdrive-profiel. Uitgevoerd met de nieuwe versie V5.1 zijn onder andere PROFIdrive op PROFIsafe-tests (STO, SS1, SS2, SOS, SLS), uitgebreide alarmdiagnosetests, encoder V4.2 testgevallen en andere nieuwe functies met de huidige testscripts

Encoderprofiel vereenvoudigt het vervangen van het apparaat
De nieuwe versie 4.2 van het Encoder-profiel voor PROFIBUS- en PROFINET-communicatie is uitgebreid met veiligheidsfuncties; er is dus nu ook een interoperabele veiligheidsinterface. Als gevolg hiervan kunnen systeem- en machinefabrikanten een beroep doen op een uitgebreid portfolio van interoperabele encoders met PROFINET- en PROFIBUS-interface, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Interoperabiliteit betekent dat aandrijvingen / encoders van verschillende fabrikanten kunnen worden gebruikt op een controller zonder dat de bewegingstoepassing hoeft worden te gewijzigd. In PLC-gebaseerde bewegingstoepassingen kan dit tijd en kosten besparen.