ProfiNet, ProfiBus en PROFIsafe in de Sinamics G120 Modulaire frequentieregelaar

Siemens breidt zijn portfolio van Sinamics G120-converters uit met een nieuwe framesize, de FSG, met spanningsbereiken van 380 tot 480 volt (V) en van 500 tot 690 V. Deze toevoeging betekent dat de innovatieve PM240-2 powermodules nu dekking bieden voor het volledige G120-vermogensbereik tot 250 kilowatt (kW).


Het uiterst compacte ontwerp en standaard geïntegreerde functies zoals een DC-link-reactor of een (optioneel-) geïntegreerd filter om categorie C2 te bereiken, zorgen voor aanzienlijke ruimte- en kostenbesparingen in de schakelkast.
De nieuwe framegrootte maakt ook kabellengtes tot 450 meter mogelijk, zonder de noodzaak van extra opties. Afhankelijk van de toepassing, kan de powermodule
individueel worden geconfigureerd i.c.m. een veelvoud aan Control Units.

Het Intelligente Operator Panel IOP-2 is ook voorzien van nieuwe functies. Het wordt nu compleet geleverd met een nieuwe wizard dat eenvoudige configuratie van de Ethernet-gebaseerde veldbusinterface mogelijk maakt.

Toegevoegd is ook een nieuwe ondersteuningsfunctie voor directe toegang tot gegevens zoals algemene productinformatie en documentatie.
Bij gebruik van de Industry Online Support-app, is communicatie met de Support afdeling enorm vereenvoudigd. Toegang is ingesteld met behulp van een QR- code gegenereerd vanuit de IOP-2, die kan worden gescand en geëvalueerd met behulp van een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet.

De veiligheidstechnologie die standaard in de Sinamics G120 is geïntegreerd, is de veiligheidsfunctie STO (SIL 3, PL e, Cat.3).
De controlunits welke over een ProfiNet- of ProfiBus veldbusinterface beschikken, kunnen via “PROFIsafe” (SIL 2, PL d, Cat.2) veilig worden af geschakeld. Afhankelijk van de uitvoering van de ControlUnit zijn ook safetyfuncties zoals STO, SS1, SBC, SLS, SSM en SDI via PROFIsafe aan te sturen.
De Sinamics G120 vormt een centraal element van “Totally Integrated Automation”.