Het PROFINET topologie advies

PROFINET is de fase van de early adopters allang voorbij. Helmholz Benelux B.V. ziet dat het gebruik ervan tegenwoordig standaard is voor vele machinebouwers, eindgebruikers en systeem integratoren. Was de omvang van een installatie in het begin nog gering, tegenwoordig zijn installaties met honderden PROFINET deelnemers geen uitzondering meer.

Wat maakt PROFINET krachtig? PROFINET maakt gebruik van standaard Ethernet-infrastructuur. Hierdoor is er geen vaste topologie: lijnstructuren, ster-, boom- en combinaties, alles is mogelijk. Ook is integreren van andere netwerken zeer eenvoudig in een PROFINET-installatie. De mogelijkheden binnen PROFINET zijn nagenoeg onbeperkt.

Ze brengen echter ook gevaren met zich mee. Voorbeelden zijn een onbeheerste groei van PROFINET installaties, achteruitgang van kwaliteit en/of prestaties van netwerken. Deze gevaren veroorzaken vaak problemen met security en netwerkbelasting.

Hoe zijn deze valkuilen te voorkomen? Bij PROFINET is het belangrijk vooraf goed na te denken over het netwerk. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere de topologie, de netwerkdeelnemers en het verkeer dat binnen een PROFINET installatie gaat communiceren.

Neem bijvoorbeeld de maximale netwerkbelasting. In de PROFINET richtlijnen wordt een maximale netwerkbelasting van 20% beschreven. Belangrijk is dat bij de berekening van deze belasting naast het PROFINET verkeer, ook het “vreemde” verkeer meegerekend wordt.

Helmholz Benelux B.V. helpt engineers graag  bij het ontwerpen of doorlichten van PROFINET installaties. Hierdoor ontstaat zekerheid dat installaties geen problemen krijgen in de toekomst, de gewenste update-tijden haalbaar zijn, en dat de installaties voldoen aan de PROFINET richtlijnen.

Voor meer informatie of een toelichting kunt u contact opnemen met:

Dolf van Eendenburg, tel. 085-4010710, mail: dolf.vaneendenburg@helmholz-benelux.eu