Je bekijkt nu Safety over OPC UA based on PROFIsafe

Safety over OPC UA based on PROFIsafe

Neurenberg, 28 november 2018: De Joint Working Group van PI (PROFIBUS & PROFINET International) en de OPC Foundation zijn er in korte tijd in geslaagd om een review-versie te publiceren van de specificatie “Safety over OPC UA based on PROFIsafe” voor controller-to-controller communicatie. Daarmee zijn de beslissende stappen gezet voor het fundamentele ontwerp en de gedetailleerde uitwerking van Safety over OPC UA gebaseerd op PROFIsafe.

Het SPS IPC Drives 2017 project is gestart met een Memorandum of Understanding gebaseerd op de gemeenschappelijke interpretatie van PI en de OPC Foundation. De sterke punten van beiden – zowel op het gebied van technologie als op het gebied van marktpenetratie – moesten worden gebundeld om volledig betrouwbare controller-to-controller communicatie te garanderen.

Na de oprichting van een Joint Working Group bestaande uit bekende bedrijven en organisaties, waren de experts op het gebied van functionele veiligheid het snel eens over de uitgangspunten en randvoorwaarden: De beproefde protocolbeveiligingsmechanismen (bijv. CRC-controle, codenamen, monitoringnummer, watchdog-bewaking en SIL-monitor) kunnen worden overgenomen. Aanpassingen in de statusmachines, de protocol datagrammen en de initialisatie zijn echter noodzakelijk, omdat er nu sprake is van communicatie tussen controllers met gelijke rechten in plaats van een controller met een ondergeschikt apparaat.
.
Tegen de achtergrond van Industrie 4.0 is de ondersteuning van flexibele systeemstructuren met wisselende communicatiepartners van doorslaggevend belang voor de acceptatie van de standaard. Dat is nu opgelost. Safety over OPC UA ondersteunt alle netwerktopologieën (lijn, ster, ring, enz.), waarbij verbindingen in principe ook tijdens de runtime tot stand kunnen worden gebracht en beëindigd. Een bepaalde interface kan afwisselend door verschillende partners worden gebruikt. Daarvan profiteren bijv. modulaire machines, Autonomous Guided Vehicles (AGV’s), Autonomous Moving Robots (AMR’s), tool changers enz. In tegenstelling tot alle huidige, functioneel veilige communicatieprotocollen, is het niet langer nodig om alle deelnemers al tijdens de configuratie aan elkaar bekend te maken. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een nieuwe mobiele robot aan het systeem toe te voegen zonder dat alle vaste machines opnieuw moeten worden geparametriseerd.

Het bijbehorende ontwerp van de specificatie is uitgewerkt en de review in de commissies kan van start gaan. Een eerste proefimplementatie als proof of concept werd getoond op de gezamenlijke stand van PI op de SPS IPC Drives 2018.

Opnieuw is gebleken dat de combinatie van bewezen en toonaangevende technologieën en de samenwerking van sterke organisaties leidt tot praktische oplossingen. PI (PROFIBUS & PROFINET International) staat open voor verdere stappen.