Simatic controllers in decentrale IO-stations

De Simatic S7-1500 controllers van Siemens Industry Automation zijn inmiddels verkrijgbaar in zes standaard en vier failsafe uitvoeringen. Naast deze modulaire controllers introduceert Siemens nu ook controller uitvoeringen in de bouwvorm van decentrale IO-kopstations. Ze zijn bij uitstek geschikt voor montage in compacte besturingskasten. De populaire ET 200S IM151-8 PN/DP CPU krijgt daarmee twee opvolgers in de ET 200SP-lijn.

De CPU 1510SP-1 PN is voorzien van 100 KB programma- en 750 KB datageheugen en de CPU 1512SP-1 PN is voorzien van 200 KB programma- en 1 MB datageheugen. De verwerkingstijd van deze controllers is respectievelijk 72 en 48 ns per bit instructie. Beide CPU’s bieden de eigenschappen en de functionaliteit van de
S7-1500.

De ET 200SP CPU’s zijn uitgevoerd met een Profinet interface bestaande uit drie poorten en communiceren via een geïntegreerde switch met één directe RJ45 en twee RJ45/FC aansluitingen via de busadapter. Twee poorten kunnen in ringredundantie worden geconfigureerd voor een hogere netwerkbeschikbaarheid. Optioneel kan een Profibus DP communicatiemodule worden toegevoegd als DP-Master voor 125 DP-Slaves. De stationsbreedte mag worden uitgebreid tot 1 meter en maximaal 64 modules.

De CPU’s bevatten verder vele kenmerken van de S7-1500, zoals opslag van symbolische gegevens en commentaar in het datageheugen, webserver-functionaliteit voor informatie, status en diagnose op afstand, geïntegreerde security voor beveiligde communicatie, I-Device en Shared-Device mogelijkheden en de trace-functie voor real time analyse van IO-signalen. Voor de configuratie en het programmeren is STEP 7 Professional V13 Update 3 vereist.