Je bekijkt nu Terugblik PROFIdag 2018

Terugblik PROFIdag 2018

Tijdens PROFIdag 2018 deelden tal van partijen hun kennis over PROFIBUS, PROFINET en IO-Link in de industrie. De opening werd verzorgd door Karsten Schneider van PI International met een presentatie over Industrie 4.0 en de rol van PROFINET, TSN en OPC UA. De combinatie van deze technologien zal de industrie veel mogelijkheden bieden in de nabije toekomst, ook door de integratie van de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Na Karsten Schneider presenteerden de studenten van de Avans Hogeschool ’s Hertogenbosch de projecten die ze gerealiseerd hadden met de technologieen en kennis van de aanwezige exposanten. Hierna volgde een uitgebreid programma met lezingen door de exposanten over o.a. de richtlijnen en protocollen voor een betrouwbare netwerkarchitectuur en de praktische invulling van IIoT.

Een van de keynotes kwam van Timo Reumerman, werkzaam bij Vanderlande. Hij vertelde over de uitdagingen en de manier van toepassen van PROFINET op grote schaal binnen dit bedrijf.
Het in Veghel gevestigde bedrijf is onder andere bekend van de complexe bagageafhandelingssystemen die bijvoorbeeld draaien in Heathrow Londen Airport, Hong Kong International Airport en Schiphol. Daarnaast maakt de Brabantse onderneming material handling systemen voor de parcel, postal en warhousing markt.

Als vernieuwer in de logistieke procesautomatisering gaf Timo Reumerman inzicht in producten als de Posisorter: Een geavanceerd sorteersysteem voor pakketjes, waar Vanderlande eigen hardware voor ontwikkeld heeft die communiceert op basis van PROFINET. PROFIBUS is inmiddels uitgefaseerd op de installed base na.

Vanderlande is ook betrokken bij een reusachtig project voor DHL Parcel. In Zaltbommel moet een mega-sorteercentrum verrijzen dat een half miljoen pakketten per dag moeten kunnen verwerken. Voor deze nieuwe generatie van de CROSSORTER, die hiervoor toegepast gaat worden, heeft Vanderlande opnieuw bekeken hoe zij het industrial Ethernet ging inrichten.
Voor het DHL-project gelden extra uitdagingen, zoals een groot aantal devices, grote fysieke afstanden, complexiteit van het systeem en het gevaar op netwerkcongestie. Om dit probleem aan te pakken word voor de nieuwe CROSSORTER een glasvezelnetwerk met een snelheid van 1Gbit/s aangelegd. Om systemen virtueel van elkaar te scheiden, en daarmee de robuustheid te verhogen, zijn meerdere VLAN’s in het ontwerp opgenomen. Met behulp van DHCP moeten apparaten worden voorzien van netwerkadressen.

Reumerman signaleerde ook een aantal trends waar techbedrijven mee te maken hebben bij het maken van nieuwe ontwerpen. Zo zorgt schaalvergroting voor een hoge devicedichtheid en is er een toenemende vraag naar remote access-toegang voor supportzaken. Tenslotte ging hij nog kort in op het maken van keuzes in het cabinet design, waarbij de uitdagingen zaten in het kiezen van de juiste componenten.