Je bekijkt nu Wat is een PROFINET Switch en wat zijn de voordelen?

Wat is een PROFINET Switch en wat zijn de voordelen?

In de zoektocht naar een geschikte switch voor PROFINET, moet er als eerste een keuze gemaakt worden voor een managed of een unmanaged switch. Binnen PROFINET zijn in principe (afhankelijk van de conformance klasse) beide types toegestaan. Het gebruik van een managed PROFINET uitvoering geniet echter de voorkeur. Helmholz is specialist op PROFINET en heeft een compleet pakket aan PROFINET Switches. Compacte en platte switches voor zowel IP20 als IP67. Alle Helmholz PROFINET Switches zijn door de PROFINET-organisatie getest en gecertificeerd.

Managed switch met het PROFINET protocol – De PROFINET Switch
Onze PROFINET switch is een managed siwtch waarbij ook het PROFINET protocol geïmplementeerd is.

Dankzij deze implementatie is de switch een PROFINET IO device. Dit betekent dat de switch een GSDML file heeft, en kan worden opgenomen in de hardware configuratie.

Met deze functionaliteit is de diagnose informatie van de switch, evenals de configuratie ervan beschikbaar in de PLC.

Hierdoor kan de PLC direct handelen op een event, zoals het onderbroken worden van een MRP ring. Tevens is het mogelijk om in de PLC software poorten af te sluiten, iets wat beveiliging van het netwerk ten goede komt.

Een belangrijk voordeel van de PROFINET switch is “buurmandetectie”. Bij het vervangen van een device hoeft niets te worden ingesteld. Nieuwe apparaat plaatsen en deze neemt weer deel aan het netwerkverkeer.

Onze PROFINET switch heeft ook de optie tot het instellen van een ‘port-mirror’. Hiermee kan eenvoudig data worden gedupliceerd naar een andere poort. Deze data kan dan met een tool zoals de PROFINET Test Tool of wireshark worden geanalyseerd.

Binnen PROFINET zijn dus zowel unmanaged switches, managed switches als PROFINET switches toegestaan. Wanneer er gekeken wordt naar de meerwaarde van een switch, dan is het vanwege de vele extra opties aan te bevelen om voor de PROFINET switch te kiezen. Unmanaged switches voldoen aan de eisen van PROFINET (Conformance klasse A), maar zullen geen uitkomst bieden bij problemen.

Conclusie. Het gebruik van de Helmholz PROFINET switches op alle lagen van een PROFINET-installatie heeft grote voordelen. Deze voordelen worden vaak als eerste herkend en gewaardeerd in het geval van storing en/of uitval van installaties.  Grote ergernis bij klant en engineer, en opsporing van fouten door middel van trial & error wordt met PROFINET switches voorkomen. En natuurlijk leidt dit tot een grotere uptime!

Meer info over de PROFINET Switches: https://www.helmholz-benelux.eu/productcategorie/infrastructuur/profinet-infrastructuur/