Je bekijkt nu Indrukwekkende cijfers voor PROFINET en IO-Link

Indrukwekkende cijfers voor PROFINET en IO-Link

Ondanks meer dan twee jaar leveringsproblemen en andere onzekerheden als gevolg van de pandemie, hebben fabrikanten van producten die technologie van PROFIBUS & PROFINET International (PI) gebruiken, zeer positieve cijfers voor 2021 gerapporteerd. Dit geldt met name voor PROFINET en IO-Link. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan een jarenlange consequente doorontwikkeling, samen met gebruikers, van deze technologieën.

Het laatste voorbeeld hiervan is de publicatie de specificatiedocumenten m.b.t. Ethernet-APL. “Ethernet-APL heeft nog niet bijgedragen aan de huidige cijfers, maar het zal in de nabije toekomst zorgen voor een wijdverbreid gebruik van PROFINET in de procesautomatisering. De reden voor dit optimisme zijn de zeer hoog gewaardeerde demosystemen van gebruikers in de chemische industrie”, zegt Dr. Jörg Hähniche, hoofd van het APL-project.

In 2021 werden er 8,5 miljoen PROFINET-apparaten op de markt geïnstalleerd – het grootste jaarlijkse cijfer tot nu toe. Dit komt overeen met een stijging van ruim 22% en in totaal 48,2 miljoen apparaten. Hoewel de 1,5 miljoen PROFIBUS-apparaten die in 2021 zijn geïnstalleerd iets minder zijn dan het voorgaande jaar, kwam het totale aantal geïnstalleerde PROFIBUS- en PROFINET-apparaten uit op een record van 10 miljoen voor 2021.

De grootste stijging op jaarbasis in 2021 was voor rekening van IO-Link, met een stijging van 30%. Hiermee evenaarde IO-Link bijna het groeipercentage in 2020. De combinatie van IO-Link en Single Pair Ethernet heeft hier zeker een rol in gespeeld. Het jaarlijkse aantal geïnstalleerde IO-Link-apparaten bedroeg 6,3 miljoen nodes en het totale aantal is nu meer dan 27 miljoen.

De cijfers voor PROFIsafe (2,6 miljoen) en PROFIBUS in procesautomatisering (0,8 miljoen) bleven in 2021 stabiel ten opzichte van het voorgaande jaar. PROFIsafe is doorgegroeid naar bijna 19 miljoen. In totaal zijn er bijna 15 miljoen apparaten geïnstalleerd voor PROFIBUS in procesautomatisering.

“De aanhoudende positieve trend van producten met PI-technologie op de markt, laat het vertrouwen zien van de gebruiker in deze technologie. En dit is geen toeval. In onze actieve werkgroepen is een grote gemeenschap voortdurend bezig met het ontwikkelen van duurzame communicatie- en informatiestandaarden, die onze gebruikers technologieën bieden voor het implementeren Industrie 4.0.” aldus PI-voorzitter Karsten Schneider. “Gemotiveerd door marktsucces zijn onze werkgroepen zeer betrokken bij een aantal projecten. We hopen onze technologische ontwikkelingen dit jaar persoonlijk te kunnen presenteren op de Hannover Messe na een afwezigheid van meer dan twee jaar”, voegde Schneider toe.