Je bekijkt nu Het verbeteren van de OEE met het GUIDED CHANGEOVER (GCS) systeem van Balluff

Het verbeteren van de OEE met het GUIDED CHANGEOVER (GCS) systeem van Balluff

Formaat wissels in productiebedrijven kunnen veel tijd in beslag nemen als handmatige instellingen voor recepten moeten worden gewijzigd en onderdelen moeten worden vervangen bij het wisselen van een productie proces. Een methode die niet alleen vervelend is, maar ook gevoelig is voor fouten. Het Guided Changeover systeem van Balluff welke gebaseerd is op IO-link, daarentegen maakt formaat wijzigingen sneller en eenvoudiger, waardoor de OEE toeneemt.

Het bespaart geld en kan op elk moment in het proces worden ingebouwd, ideaal voor bestaande systemen op productie lijnen voor retro-fit. Met behulp van intuïtieve webbased software wordt de operator stap voor stap door het proces geleid. Daarbij melden slimme IO-link sensoren direct terug of lengtes, breedtes en hoogtes correct zijn ingesteld. RFID-technologie van Balluff herkent bovendien de benodigde wisselstukken en zorgt ervoor dat altijd het juiste wisseldeel wordt gebruikt.

Met behulp van de GCS software kunnen zelfs operators met weinig kennis of programmeer ervaring sneller formaataanpassingen doorvoeren, waardoor opstart tijden tot een minimum worden beperkt. Tijdrovende aanpassingen behoren tot het verleden, evenals het maken van handleidingen en het inwerken en begeleiden van personeel.

In slechts 3 stappen naar de ideale oplossing:

 1. Identificeren van de kritische afstellingen.
 2. Het selecteren en installeren van de sensoren en modules.
 3. Het aanmaken van recepten en instructies.

 

What you see is what you get !, Laad je opgeslagen recept !

De softwarebewakingsfunctie wordt gebruikt tijdens de productie. Deze functionaliteit geeft feedback over alle items en maakt een snelle diagnose mogelijk van een positie die mogelijk is gewijzigd of verplaatst van een positie die vereist is voor een specifiek product. Als de positie verandert en buiten de tolerantie valt, leidt de software de machinebediener naar een specifiek wisselpunt, zodat correcties snel kunnen worden uitgevoerd zonder tijdrovende foutopsporing. Deze functie kan ook worden gebruikt met de Smartlight om duidelijk aan te geven wanneer er een correctie is aangebracht.

 1. Productnaam

Een duidelijke indicatie van welk product op welke machine/lijn geproduceerd gaat worden.

 1. Taken

Het aantal voltooide taken van het totale aantal taken dat nodig is om het omschakelingsproces te voltooien.

 1. Instructies

Duidelijke, gepersonaliseerde instructies voor elke taak.

 1. Afbeelding

Een vergrote afbeelding van het wijzigingspunt voor een specifieke stap.

 1. Positie van de sensor

Real-time positie van elk wijzigingspunt (met roterende gids op het scherm voor BDG encoder). Hier kunt men ook zien of er een tolerantie is ingesteld voor een specifieke stap en of de positie binnen het opgegeven bereik ligt.

Wanneer het gemarkeerde tabblad: „Bewaking“ is geselecteerd, leidt de software de operator direct naar het punt waar de correctie moet worden uitgevoerd.

Tot slot, de voordelen op een rij:

 1. Het verhogen van de OEE op de gehele lijn/ machine.
 2. Lagere wissel en opstart tijden.
 3. Het voorkomen van menselijke fouten en het beperken van de uitval/ afval.
 4. Continue monitoring – afwijkingen kunnen worden weergegeven met behulp van een smartlight of op de HMI zelf.

Het Guided Changeover systeem is uitermate geschikt voor voedingsmiddelen, dranken, cosmetica, farma en verpakkingsindustrieën, denk aan kartonneer machines of case packers.

Meer weten over de mogelijkheden van het Guided Changeover systeem? Check onze site

Gedeeltelijk geautomatiseerde formaatwissel met de Guided Changeover Solution van Balluff – Balluff