Je bekijkt nu Het verschil tussen PROFINET RT en IRT uitgelegd

Het verschil tussen PROFINET RT en IRT uitgelegd

In de PROFINET-wereld zijn PROFINET Real-Time (RT) en PROFINET Isochronous Real-Time (IRT) veelvoorkomende termen. Maar wat is het verschil tussen PROFINET RT en IRT? In deze video een gedetailleerde vergelijking waarin gekeken worden naar de technologie, toepassingen, bekabeling, schakelaar, topologieën en meer.

Video PROFINET RT versus IRT

PROFINET RT versus IRT

PROFINET is een protocol om gegevens tussen controllers en apparaten uit te wisselen. PROFINET kan toegepast worden in veeleisende industriële omgevingen en kan de snelheid en precisie leveren die fabrieken nodig hebben. Om de juiste prestaties te garanderen, levert PROFINET gegevens via de volgende communicatiekanalen:

  1. TCP/IP (of UDP/IP)
  2. PROFINET realtime (RT)
  3. PROFINET isochrone realtime (IRT)
  4. Tijdgevoelig netwerken (TSN)

 

PROFINET maakt gebruik van TCP/IP (of UDP/IP)-communicatie voor specifieke niet-tijdkritische taken, zoals configuratie, parametrering en diagnostiek.

PROFINET RT zorgt voor tijdkritische gegevensuitwisseling. Een binnenkomend PROFINET RT Ethernet-frame heeft het PROFINET EtherType: 0×8892. Bij ontvangst wordt het frame rechtstreeks van Ethernet (laag 2) naar de PROFINET-toepassing (laag 7) geleid. Het frame slaat de TCP/IP-lagen over en vermijdt de variabele tijd die nodig is om te worden verwerkt. Zo verbeteren de communicatiesnelheid en het determinisme aanzienlijk.

PROFINET RT voldoet aan de overgrote meerderheid van de timingvereisten van de industrie en bijna alle PROFINET-frames worden via deze methode verzonden. De algehele prestaties zijn afhankelijk van het netwerkontwerp, maar over het algemeen kunnen cyclustijden van 512 ms tot 250 µs worden bereikt.

 

PROFINET IRT is een stap verder dan PROFINET RT.

Het is onvermijdelijk dat bij veel netwerkverkeer sommige tijdkritische berichten jitter kunnen ervaren. PROFINET IRT elimineert datavertragingen door de regels voor het schakelen van Ethernet-verkeer te verbeteren en speciale regels voor PROFINET-verkeer te creëren. Het voldoet aan alle synchronisatievereisten en maakt deterministische communicatie mogelijk met cyclustijden tot 31,25 µs en 1 µs jitter.

De meeste PROFINET-netwerken kunnen vertrouwen op PROFINET RT voor alle cyclische gegevensuitwisseling. PROFINET IRT is optioneel en alleen vereist in specifieke krachtige toepassingen.

PROFINET IRT wordt vaak gebruikt in de volgende applicaties:

  • Verpakkingsmachines
  • Drukpersen
  • Kunststof spuitgietmachines
  • Houtbewerkingsmachines
  • Glasbewerkingsmachines
  • Keramische bewerkingsmachines