Je bekijkt nu <strong>PROFINET testsysteem vereenvoudigd</strong>

PROFINET testsysteem vereenvoudigd

Weber, 02/02/2023

De beschikbaarheid van een flexibel testsysteem voor de interfaces van open communicatiesystemen is een belangrijk onderdeel van de productkwaliteitsborging. Met de PROFINET-Tester biedt PI (PROFIBUS & PROFINET International) aangesloten bedrijven gratis een dergelijke tool aan als onderdeel van een testbundel. Deze tool wordt ook gebruikt door geaccrediteerde PI-testlabs voor het certificeren van apparaten en controllers.

Het bewijs dat de tool voldoet aan de behoeften van een breed scala aan apparaat- en controllerfabrikanten voor PROFINET-producten, wordt aangetoond door het toenemende gebruik door de ontwikkelingsteams van fabrikanten in hun testprocessen Eenvoudige bediening en open interfaces voor testautomatisering hebben deze trend ondersteund. Actieve feedback aan de Test System Development Group, die toezicht houdt op de ontwikkeling, is een belangrijk mechanisme voor de continue ontwikkeling van de tool. De nieuwe versie van de tester heeft een aanzienlijk eenvoudiger en krachtiger ontwerp op basis van een extern embedded board.

De kern wordt gevormd door de ART (Automated Real-Time Tester) software die de testgevallen overzichtelijk organiseert, uitvoert, testresultaten weergeeft en ten slotte de documentatie levert in de vorm van een automatisch gegenereerd testrapport. De meegeleverde set testcases worden gebruikt bij certificeringstests. De broncode en gedetailleerde beschrijvingen van de meegeleverde testen worden ook verstrekt, zodat gebruikers van de tester zelf met minimale inspanning extra testen kunnen genereren (bijvoorbeeld die nodig zijn bij productontwikkeling) of, als er een fout optreedt, snel de oorzaak kunnen identificeren.

De Testbundel wordt jaarlijks geüpdatet. Naast uitleg en correcties op de bestaande testen, worden ook testen voor extra functies geïntegreerd. In de meest recente editie is de tester omgebouwd volgens een nieuw ontwerp. De meest ingrijpende wijziging is een extern embedded board met meerdere interfaces waarin de testprocedures in real-time worden uitgevoerd. Dit elimineert de behoefte aan een bijzonder krachtige computer en andere apparaten die voorheen nodig waren in de testerconfiguratie. Kritische tijdsgebonden acties zijn verplaatst naar het extern ingebouwde board als onderdeel van de update van het testsysteem. Dit vereenvoudigt het ontwerp van de tester aanzienlijk en verlaagt de aanschafkosten van hardware.

Met de uitgifte van de nieuwste versie is nu ook een set testcases voor TSN-functies beschikbaar. Daarnaast vormen de testgevallen voor de certificering van PA-profiel V4, het aanbieden van specifieke PROFINET-testgevallen voor APL-apparaten en de netwerkbelastingstest een belangrijke stap voor de certificering van PROFINET over APL-apparaten. De start van de certificering voor PROFINET via APL-apparaten is gepland voor de volgende editie van de testbundel op de Hannover Messe 2023.

Dit maakt het mogelijk om alle certificeringsrelevante interfacefuncties in één keer te testen – van de fysieke laag tot het PROFINET-protocol en het PA-profiel tot netbelasting en interoperabiliteitsgedrag – bij een geaccrediteerd PI Test Lab.