Uitgebreid portfolio van PI-technologieën voor procesautomatisering

Met de uitbreiding van zijn communicatietechnologieën, integratieoplossingen, de nieuwe technologie voor de modularisering van productie-installaties en andere informatiemodellen biedt PROFIBUS & PROFINET International (PI) een aantrekkelijk en waardevol portfolio voor procesautomatisering.

Op het gebied van de communicatietechnologie is de certificering van PROFINET over APL-veldapparatuur nu mogelijk indien gewenst in combinatie met FDI-pakketten (Field Device Integration) voor integratie in systemen op een hoger niveau. Hiermee is nu een digitale aansluiting van veldapparatuur via een tweedraadsverbinding mogelijk, die ook in explosieveilige ruimtes kan worden geïmplementeerd. Momenteel worden de normen voor PROFIsafe uitgebreid, waarbij in een volgende stap ook toepassingen met functionele veiligheid met dezelfde technologie worden afgedekt. PROFINET goes SPE is nog een andere standaard die door PI wordt aangeboden.

Hiermee kan het beproefde en veelgebruikte PROFINET-protocol continu worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan verschillende industrieën en toepassingen tot op het veldniveau. De nieuwe technologieën maken een uitgebreide digitalisering mogelijk en een motor voor verdere innovatie op het gebied van de aansluiting van veldapparatuur.

Voor de integratie van aanvullende protocollen zijn Remote IO’s voor procesautomatisering (RIO voor PA) beschikbaar. Hiervoor wordt binnenkort het nieuwe PA-profiel voor Remote IO uitgebracht. Hierbij wordt onder meer ook rekening gehouden met HART-integratie in PROFINET. Een volgende stap in de richting van technologische openheid.

MTP (Module Type Package), de vijfde primaire technologie van PI, is de sleutel tot flexibele procestechnische productie-installaties. In samenwerking met experts van NAMEN en ZVEI worden versies van documenten die op basis van de VDI/GMA zijn ontstaan, herzien in een stabiele versie en zullen in het eerste kwartaal van 2024 worden gepubliceerd. De host van deze technologie is PI.

Wat betreft informatiemodellen voor continue verticale gegevensuitwisseling werkt PI samen met acht andere verenigingen aan de verdere ontwikkeling van PA-DIM voor eenvoudiger en flexibeler wisselen van apparaten en voor verticale gegevensuitwisseling tot in de cloud.

Hiermee biedt PI een uitgebreid portfolio voor digitalisering in procesindustrieën dat veel verder gaat dan communicatietechnologie.