Je bekijkt nu Industriële netwerken in transitie: Industrie 4.0 en digitalisering vereisen netwerkvorming en structuurverandering

Industriële netwerken in transitie: Industrie 4.0 en digitalisering vereisen netwerkvorming en structuurverandering

Veel ontwikkelingen volgen gewoon een logische progressie. Amazon is daar een goed voorbeeld van. Van het bescheiden concept van een elektronische boekhandel is Amazon uitgegroeid tot ’s werelds grootste universele online postorderbedrijf, dat inmiddels talloze aanvullende producten aanbiedt zoals de Kindle e-book reader, diensten als Amazon Prime met zijn video-on-demand platform, en zelfs een eigen uitgeverij en retailwinkels heeft gelanceerd. Een succesverhaal dat simpelweg de economische ontwikkelingen volgde met een goed instinct voor de markt en zo het maximale uit het bedrijf haalde, economisch en toekomstbestendig.

Deze overgang zou ook voor elk ander bedrijf kunnen gelden. Om de productie te optimaliseren en uiterst flexibel op de vraag van de klant te kunnen reageren, zijn bedrijven met industrieel geautomatiseerde installaties niet alleen afhankelijk van de economische ontwikkeling, maar ook van de technische vooruitgang. Grote hoeveelheden gegevens (big data), krachtige communicatie (5G), opslag- en beheersystemen zoals cloud computing zijn inmiddels in veel industrieën in gebruik.

Wie nog een stapje verder kijkt in geautomatiseerde installaties, vindt het hart van de installatie, het communicatiesysteem, dat bijvoorbeeld wordt bediend met PROFINET en/of Industrial Ethernet. Hier zou men onvermijdelijk de vraag kunnen stellen, wat is hier veranderd? Hopelijk veel, want een gezonde verandering gebeurt van binnenuit!


Om het netwerk ondanks het hoge, soms onregelmatige dataverkeer efficiënt te laten werken en qua veiligheid betrouwbaar te laten functioneren, moeten de structuren worden aangepast. De valkuilen en eenvoudige oplossingen hiervoor worden in een notendop uitgelegd in de video van Indu-Sol.


Aan de hand van een eenvoudige analogie met een industrieterrein met fabrieken en wegen ervaart het publiek de transformaties van een productienetwerk dat in het begin nog geïsoleerd was (homogeen) naar een sterk onderling verbonden systeem van verschillende OT-netwerken (heterogeen) tot aan het punt van aansluiting op IT, het web en andere ERP-systemen (convergent), en dat alles uiteindelijk probleemloos kan functioneren.