Je bekijkt nu IODDfinder – De slimme oplossing

IODDfinder – De slimme oplossing

Eenvoudiger dan dit wordt het niet! De IODDfinder van de IO-Link community is een gecentraliseerde, multi-vendor database voor IODD-bestanden. De database is zeer goed ontvangen door gebruikers. Met meer dan 400.000 downloads alleen al in november 2019 en meer dan 12.000 apparaten, is IODDfinder in slechts drie jaar een gevestigde naam in de markt geworden.
De database wordt beheerd door leden van de IO-Link Community en biedt nu onderdak aan meer dan 7.500 beschrijvingsbestanden van ongeveer 80 fabrikanten, waardoor het de grootste verzameling IODD’s ter wereld is. Door lid te worden van de community krijgt elk lid de mogelijkheid om een ​​fabrikantenaccount in IODDfinder te maken, zodat ze de beschrijvingsbestanden voor hun apparaten daar kunnen uploaden. Het platform beschikt over een web-frontend waarmee mensen IODD’s voor individuele apparaten kunnen zoeken en vinden. De werkelijke toegevoegde waarde komt echter van de applicatieprogramma-interfaces (API’s) die apparaatfabrikanten ook kunnen gebruiken om een ​​groot aantal IODD’s automatisch te uploaden, bij te werken en te beheren. Deze interfaces zorgen ervoor dat de centrale database altijd volledig is en dat hun inhoud altijd actueel is. Beschrijvingsbestanden kunnen ook automatisch worden gedownload met behulp van API’s. Dit geeft softwaretools toegang tot de database via internet voor bijvoorbeeld apparaatconfiguratie of integratie in automatiseringssystemen. Het merendeel van de downloads wordt nu met dergelijke tools uitgevoerd. Elk IO-Link-apparaat heeft zijn eigen apparaat-ID en een specifieke fabrikant-ID. De softwaretools kunnen deze twee identificatienummers direct na het aansluiten op IO-Link-apparaten uitlezen en – als ze online zijn – het juiste beschrijvingsbestand volledig automatisch van internet downloaden. Hierdoor kan de softwaretool direct na het downloaden communiceren met het aangesloten IO-Link-apparaat. Dit is precies het gewenste gemak dat moderne I4.0-technologieën kunnen bieden.

IODDfinder is gratis beschikbaar voor gebruikers van de web front-end. De beste manier om de database te bereiken is via de IO-Link-website: www.io-link.com (menu-item “IODDfinder”).