Je bekijkt nu Specificatie van PROFINET met TSN voltooid

Specificatie van PROFINET met TSN voltooid

Het doel van PI (PROFIBUS & PROFINET International) om TSN te integreren als extra Layer 2-technologie in de PROFINET-architectuur is bereikt met de huidige PROFINET-specificatie V2.4. De drie delen van het document kunnen worden gedownload van de PI-website (gratis voor leden van PI Nederland). Zowel fabrikanten als gebruikers kunnen de voordelen van TSN implementeren, zoals toekomstbestendige IEEE Ethernet-technologie met hogere bandbreedte, flexibele netwerkconfiguratie en een grote range aan chips.

De gebruikersinterface blijft ongewijzigd, d.w.z. het gebruik van IO-gegevens, diagnostiek en parametrering, aangezien de nieuwe TSN-mechanismen grotendeels geintegreerd zijn in de onderliggende communicatielagen.

Dankzij de toewijding van experts uit de industrie werd de Specificatie V2.4 in iets langer dan een jaar gerealiseerd. De open discussie en jarenlange ervaring van deskundige medewerkers in de werkgroepen zorgden voor een nauwkeurige en gedetailleerde technische beschrijving.   
Bovendien werden zowel de initiële implementaties als concepten voor de certificering al in een vroeg stadium parallel aan elkaar ontwikkeld. De stabiliteit van de specificatie kon daardoor worden getest en ook op beurzen worden aangetoond. Voor een beter begrip van de functionaliteit is er ook een richtlijn beschikbaar die de basisprincipes van TSN uitlegt.

PROFINET-specificatie 2.4 en IEEE-specificaties zijn vooral van belang

voor ontwikkelaars van de basistechnologie van hardware en firmware. De apparaatfabrikanten kunnen vervolgens eenvoudig de corresponderende stacks of modules gebruiken en hoeven de technische details niet zelf te begrijpen of toe te passen. Op deze wijze kunnen fabrikanten van apparaten hun bestaande PROFINET-portfolio eenvoudig uitbreiden met TSN.

Ook de nieuwe specificatie wordt jaarlijks opnieuw bekeken,zodat nieuwe klantvereisten, ervaringen uit het veld of technologische ontwikkelingen op een goede manier worden geïntegreerd. Dit proces ondersteunt de ‘levende’ PROFINET-standaard, die zich al miljoenen keren heeft bewezen en die nog steeds continu wordt ontwikkeld, volgens de behoeften van de gebruiker.