Je bekijkt nu PROCENTEC duikt dieper in multi-protocol netwerk

PROCENTEC duikt dieper in multi-protocol netwerk

Wat begon met een verzoek van de afdeling support, resulteerde in de ontwikkeling en het daaropvolgend testen van de Diagnostics slave functionality van Procentec’s ProfiHubs. Met deze functionaliteit maakt Procentec het mogelijk om nog dieper diagnostiek uit te voeren op een netwerk opgebouwd uit één of meerdere protocollen, zelfs tot aan het laatste device. Dave van Cappelle van het Research & Development team van Procentec legt uit: “Met deze nieuwe functionaliteit kunnen we mogelijke fouten en events binnen een industrieel netwerk nog preciezer opsporen, waardoor kostbare downtime beter kan worden voorkomen. Ook omdat de gegevens die je uit de ComBricks en ProfiHubs haalt nu razendsnel kunnen worden uitgelezen via de Procentec Mercury, ons tablet voor mobiel diagnostiek.”

Diagnostische data van ProfiHubs ontvangen en uitlezen met ComBricks

Een supportmedewerker van Procentec, die terugkeerde van een PROFIBUS troubleshooting klus bij een waterzuiveringsbedrijf in Engeland, kwam met de wens om middels ComBricks via de ProfiHubs nog dieper in een netwerk te kunnen kijken, zonder de software van de PLC (programmable logic controller) te moeten herprogrammeren. Zijn support klus betrof een zeer groot netwerk welke bestond uit zowel PROFIBUS- als PROFINET-protocollen. Als het op deze klus mogelijk zou zijn geweest om via de ComBricks data te verkrijgen uit de geïnstalleerde ProfiHubs, dan zou hij in staat zijn om sneller de locatie te kunnen achterhalen van de beschadigde kabel, dan de huidige situatie toe liet. Het R&D-team van Procentec zag direct in dat de implementatie van deze Diagnostics slave functionality niet alleen de supportmedewerker blij zou maken, maar ook vele Industrial Automation Engineers en Maintenance Managers. Zij zouden met een dergelijke functionaliteit veel tijd kunnen besparen met het signaleren, opsporen en verhelpen van mogelijke events en foutmeldingen in hun industriële netwerken.

ComBricks en ProfiHubs: een ijzersterke combinatie     

Eindgebruikers over de hele wereld rekenen al vele jaren op de ComBricks en ProfiHubs van Procentec. Daarom was het erg belangrijk om deze nieuwe functionaliteit zorgvuldig te ontwikkelen en uitgebreid te testen, alvorens deze beschikbaar te stellen.

ComBricks maakt het mogelijk om PROFIBUS- en PROFINET-netwerken 24/7 te monitoren. De status van de installatie kan op afstand en over Ethernet worden gecontroleerd via een webbrowser. De ProfiHub is een meerkanaals netwerkcomponent welke wordt gebruikt voor het creëren van betrouwbare ster-/ boomnetwerken en complexe aftakkingen. ProfiHubs worden gebruikt als signaal repeaters en om netwerken te segmenteren, waardoor deze stabieler en meer betrouwbaar worden. Door de krachten te bundelen van ComBricks en ProfiHubs zou het mogelijk worden via de webbrowser van ComBricks door de ProfiHub kanalen te kijken, tot aan het laatste device.

Het programmeren van de nieuwe software voor de ComBricks Headstations en de ProfiHubs verliep soepel. Het R&D-team kon zich lekker uitleven op het schrijven van de code. Met de vele jaren aan werkervaring bij Procentec wist het team het programmeren snel af te ronden. Programmeren is één ding, maar hoe weet je of je alle scenario’s goed hebt doordacht? Dave en zijn team moesten een manier bedenken om deze nieuwe functionaliteit grondig te testen. 

Het grootste netwerk ter wereld, verdubbeld!

De belangrijkste stakeholders werd om input gevraagd om tot de beste testopstelling te komen. Het grootste netwerk dat de support engineers tijdens een van hun vele klussen in het veld hadden gezien bestond uit 20 ProfiHub Repeaters. Om er zeker van te zijn de componenten tot het uiterste te testen besloot het R&D-team om dit aantal te verdubbelen: de testopstelling zou gaan bestaan uit: 1 PLC, 6 DP slaves in de vorm van ComBricks en 40 Diagnostic ProfiHub Repeaters van verschillende types.  

De testopstelling bestaande uit tientallen meters paarse kabels, voedingskabels en knipperende Procentec-componenten mocht enigszins als een onoverzichtelijke boel overkomen, maar voor Dave kende dit netwerk geen geheimen: “We hebben deze opstelling gemaakt om zeker te weten dat de Diagnostics slave functionality die we hebben ontwikkeld goed werkt.” Het R&D-team had in totaal 5 test cases ontwikkeld die het uiterste zouden vragen van de componenten en de nieuwe functionaliteit.

De verschillende tests die Dave en zijn team hadden uitgevoerd op de ComBricks en ProfiHubs werden glansrijk doorstaan. Zelfs de testcase waarin alle 40 ProfiHubs in cascade waren verbonden, werd met succes voltooid: via de ComBricks webbrowser was het mogelijk om door de ProfiHubs te klikken en al hun gegevens te ontvangen en te lezen, zelfs tot aan het allerlaatste device.

Na het uitvoeren van de succesvolle laboratoriumtests was de Diagnostics slave functionality gereed om in het veld te worden getest. Ook in een ruwe, industriële omgeving in een bestaande installatie presteerde de ProfiHub Diagnostics zoals verwacht. Met het succesvol voltooien van de lab- en veldtests kreeg het R&D-team de bevestiging dat het erin geslaagd was om een wereldwijd gerespecteerd product te voorzien van een innovatie die toonaangevend is in de markt.

Wilt meer informatie over Procentec en over welke oplossingen er zijn voor het monitoren van uw netwerk? Ga naar https://bit.ly/396Jt5e.