Je bekijkt nu PROFINET over APL is klaar voor gebruik

PROFINET over APL is klaar voor gebruik

De experts van PROFIBUS & PROFINET International (PI) hebben met succes alle activiteiten afgerond voor het gebruik van PROFINET in gevaarlijke toepassingen in de procesautomatisering. De laatste stap hier was het aanbieden van een volledige certificeringstest voor PROFINET via APL-apparaten.

Dit was gebaseerd op de specificatiedocumentatie voor de intrinsiek veilige fysieke laag voor 2-draads Ethernet (dat wil zeggen Ethernet APL) die was opgesteld als onderdeel van de samenwerking met de organisaties van de FieldComm Group, ODVA en OPC Foundation. Tegelijkertijd werden door de PI-werkgroepen overeenkomstige aanvullingen op de PROFINET-specificatie aangebracht. Een ander onderdeel bestond uit het bijwerken van de GSDML-specificatie. Eerder zijn er werkzaamheden uitgevoerd om het profiel voor PA-apparaten te optimaliseren voor gebruik in PROFINET-apparaten in de procesautomatisering. Om eenvoudige, fabrikantonafhankelijke apparaatvervanging te ondersteunen, werden overeenkomstige profiel-GSD’s geleverd.

Om vanaf het allereerste begin een hoge mate van interoperabiliteit tussen producten van verschillende leveranciers te garanderen, coördineerde de Test System Development Group (TSDG) de werkzaamheden voor het aanbieden van certificeringstests op een beproefde en erkende manier. De scope omvat onder meer aanvullende APL-specifieke testcases voor het controleren van PROFINET-communicatie, het opzetten van een APL-specifieke testopstelling voor interoperabiliteitsscenario’s en het aanbieden van een test voor functies voor het Profiel voor PA-apparaten. De certificeringstesten en tools voor de fysieke laag zijn geleverd in het kader van de samenwerking met bovengenoemde organisaties. Daarom zijn ze hetzelfde voor alle communicatiesystemen op een hoger niveau en hoeven ze slechts één keer te worden uitgevoerd, in overleg, voor wederzijdse erkenning voor dezelfde hardwareversie van een product.

De certificeringstest is daarom beschikbaar voor alle fabrikanten van PROFINET over APL-apparaten bij geaccrediteerde PI-testlaboratoria. De eerste certificaten werden ruim vóór SPS 2023 gecreëerd, waardoor PROFINET de toonaangevende op Ethernet APL gebaseerde technologie is.

Nu certificering beschikbaar is, hebben de experts van PI met succes alle noodzakelijke stappen voltooid: PROFINET via APL voorbereiden voor gebruik in procesautomatisering. Ondertussen hebben eindgebruikers de geschiktheid van PROFINET via APL in een groot aantal laboratoriuminstallaties positief beoordeeld. PI werkt in afstemming met eindgebruikers uit de procesindustrie al aan het volgende vraagstuk: functionele veiligheid met PROFIsafe.