Je bekijkt nu Voor lokalisatie en oriëntatie: de omlox-lokalisatietechnologie zet zijn opmars voort

Voor lokalisatie en oriëntatie: de omlox-lokalisatietechnologie zet zijn opmars voort

De omlox-technologiegroep blijft zijn assortiment voortdurend uitbreiden in nieuwe industrieën. Als gevolg hiervan worden op omlox gebaseerde systemen nu gebruikt in de gezondheidszorg, detailhandel, energievoorziening en mijnbouw, naast vele toepassingen in de machinebouw en logistiek. “De werkgroep houdt nu toezicht op meer dan 300 use cases”, zegt Dr. Matthias Jöst, hoofd van de commissie omlox bij PI (PROFIBUS & PROFINET International).

Het kennen van de ‘waar’ – dat wil zeggen de precieze locatie van voorwerpen en apparatuur – heeft betrekking op vrijwel elk gebied van het leven, van de dagelijkse zoektocht naar een sleutel tot de lokalisatie van gereedschappen op de werkvloer en van het volgen van medische apparatuur in ziekenhuizen tot het lokaliseren van zendingen tijdens het leveringsproces. “De voordelen van het omlox real-time lokalisatiesysteem kunnen echt tot hun recht komen in toepassingen als deze”, legt Dr. Jöst uit. “Open, fabrikantonafhankelijke omlox-technologie maakt het mogelijk om positiegegevens uit te wisselen, ongeacht de fabrikant.” Het grote voordeel hierbij is dat omlox de integratie van industriële software- en hardwareoplossingen in een gedeeld ecosysteem mogelijk maakt. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk om één infrastructuur te gebruiken in verschillende applicaties van verschillende leveranciers. Omdat omlox alle lokalisatietechnologie beschikbaar stelt via gestandaardiseerde API’s, kent de grote verscheidenheid aan implementatievarianten geen beperkingen of restricties, afhankelijk van de branche en de gebruikssituatie.

Naast leveranciers van UWB-lokalisatietechnologie omvat de omlox-gemeenschap nu ook fabrikanten van LiDaR, Bluetooth- & ultrasone sensoren en GNSS. Dit maakt de naadloze lokalisatie van objecten van de mondiale schaal tot op de millimeterschaal op een bureau mogelijk, en de technologie wordt nu over de hele wereld uitgerold. Begin december kwam de omlox-gemeenschap bijeen in China, waar een geïntegreerde demo werd gepresenteerd door Chinese technologieleveranciers.

Ook de internationale standaardisatie blijft vooruitgang boeken. Dankzij de samenwerking met verschillende verenigingen, zoals de OPC Foundation en de Industrial Digital Twin Association (IDTA), is de visie van transparante data-uitwisseling langs de waardecreatieketen een cruciale stap dichter bij de realiteit. De OPC werkt momenteel aan een begeleidende specificatie voor lokalisatie. ECLASS 14 omvat nu een lokalisatieconcept voor producten, en het submodel voor het lokaliseren van activa voor het in kaart brengen van de ruimtelijke traceerbaarheid van producten zal tegen het einde van het jaar door de IDTA voltooid zijn. Hierdoor is het mogelijk om een ​​product gedurende de gehele levenscyclus te lokaliseren.