Je bekijkt nu Procentec versterkt de beveiliging van industriële netwerken

Procentec versterkt de beveiliging van industriële netwerken

Het beveiligen van industriële netwerken tegen onopzettelijke of opzettelijke sabotage heeft tegenwoordig een hoge prioriteit. Hoewel de aandacht meestal uitgaat naar aanvallen van buitenaf, kunnen interne bedreigingen net zo schadelijk zijn en vrijwel net zo vaak voorkomen.

De nieuwste oplossingen van Procentec – elk ontworpen om de gehele netwerkbeveiliging te versterken – konden dan ook rekenen op brede interesse en enthousiasme in de industriële automatiseringsmarkt.


Elk van Procentec’s releases vervullen verschillende beveiligingstaken. Uniek is dat ze zowel externe als interne bedreigingen aanpakken. Dit is belangrijk nieuws voor iedereen die zich niet alleen zorgen maakt over de dreiging van hackers en malware, maar ook van personen met legitieme toegang tot hun netwerk.


Pieter Barendrecht, CEO van Procentec, is enthousiast over de lancering. “Tegenwoordig is onopzettelijke of opzettelijke sabotage een grote zorg bij iedereen die voor zijn geautomatiseerde processen vertrouwt op een industrieel netwerk. Of het nu gaat om een fout door onervarenheid met een taak of protocol, of om een actie die erop gericht is schade toe te brengen, het kan leiden tot downtime. En dat is kostbaar.”


De vier hoogtepunten van de lancering zijn niet alleen vernieuwend, maar ook praktisch. De eerste is Security License, dat permanent toezicht houdt op wijzigingen in industriële netwerken die afgeschermd van of juist verbonden zijn met het internet. Het geeft je overzicht en controle vanuit een centraal punt en helpt je sneller te reageren op kwetsbaarheden in de beveiliging.


“Nu veel industriële netwerken geïntegreerd zijn met IT en internet, wordt er veel aandacht besteed aan aanvallen van buitenaf”, legt Barendrecht uit. “Maar een aanzienlijk deel van de inbraken wordt helaas uitgevoerd door personeelsleden. Daarom hebben we Security License ontwikkeld om zowel externe als interne bedreigingen te kunnen opsporen.”


De volgende release is Network Compare. Dit geeft Ethernet-netwerken een extra beveiligingslaag door permanent te controleren op eventuele wijzigingen, nadat er een snapshot van de status is gemaakt. Als er vervolgens een wijziging optreedt, worden er diverse waarschuwingen verstuurd, zodat netwerkbeheerders de tijd hebben om tijdig en adequaat te reageren.


De twee overige uitblinkers zijn LockBox en SeeVerify. Lockbox is een op blockchain gebaseerd platform dat een centraal gecontroleerde catalogus van goedgekeurde firmware biedt, met als doel het hardnekkige probleem van niet-geverifieerde en willekeurig gedownloade software op te lossen. SeeVerify is een interactieve tool die veldtechnici leidt door routinematige en minder routinematige taken. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat belangrijke onderhoudstaken worden uitgevoerd en dat de best practices altijd gevolgd worden.


Naast deze vier tools zijn er verschillende nieuwe Osiris-functionaliteiten uitgebracht, die ook gericht zijn op beveiligingskwesties. “We weten hoe belangrijk het is om industriële netwerken te beschermen tegen aanvallen, ongeacht waar ze vandaan komen,” vervolgt Barendrecht. “Daarom willen we de ‘go-to place’ worden voor OT-netwerkbeveiliging in de industriële automatiseringsmarkt. Samen bieden onze nieuwe releases de eerste verdedigingslinie van een netwerk.”


Bezoek onze Virtuele Productlancering voor meer informatie over deze innovatieve oplossingen: https://releases.procentec.com/