Je bekijkt nu Voorkom productieverlies en stilstand van industriële installaties

Voorkom productieverlies en stilstand van industriële installaties

HMS Networks neemt PROCENTEC over en breidt uit met Anybus Diagnostics:

Het Anybus-portfolio van HMS Networks omvat een reeks oplossingen die een naadloze communicatie tussen OT en IT-systemen faciliteert. Met de integratie van het overgenomen PROCENTEC ontstond dit jaar de nieuwe divisie Anybus Diagnostics. Hiermee zet het bedrijf een volgende stap in het ondersteunen van fabrikanten en hun klanten bij het voorkomen van productieverlies, uitval en stilstand van hun equipment en installaties.

 Industriële automatisering heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen bij het controleren en optimaliseren van processen. Ontwikkelingen zoals het Internet of Things en Industrie 4.0 versnellen die trend. In sectoren zoals de maakindustrie, food, chemie, logistiek en energie worden steeds meer machines in netwerken opgenomen om data uit te wisselen. Dit kan eenvoudig, snel, veilig en betrouwbaar met behulp van de Anybus-oplossingen (embedded, gateways en draadloos) van HMS Networks. Met de introductie van Anybus Diagnostics voegt het bedrijf een nieuwe loot aan het Anybus-merk toe.

Onwenselijke stilstand

Anybus Diagnostics komt voort uit een overname van PROCENTEC. Dit Nederlands bedrijf ontwikkelde zich sinds de oprichting in 1997 tot een expert en globale speler in de open communicatieprotocollen PROFIBUS en PROFINET – twee internationaal omarmde standaarden voor het uitwisselen van gegevens tussen controllers en apparaten in een automatiseringsomgeving. Zo is het is een gecertificeerd Competence Centre voor deze technologie en als 1 van de 9 op de wereld officieel erkend als PROFIBUS & PROFINET Testlab. De organisatie is inmiddels volledig geïntegreerd in het Anybus-merk van HMS Networks. Die focust zich op het voorkomen van ongewenste stilstand van installaties en productieprocessen.

Prijzig probleem

‘Het ongepland stilvallen van industriële apparatuur is een uiterst prijzig probleem’, aldus Clement Jense, Sales Manager Benelux Anybus Diagnostics. ‘Het kost system integrators en OEMs wereldwijd momenteel jaarlijks zo´n 50 miljard dollar en dat bedrag stijgt. Ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen en meten is weten, voor de producenten van assets én de gebruikers van hun apparatuur. En dat geldt tevens voor de samenleving als geheel wanneer het kritische technologie en toepassingen zoals elektriciteits- en watervoorziening betreft; die moeten altijd up and running blijven. Bovendien betekent het voorkomen van uitval en stilstand duurzaamheidswinst, onder andere door het vermijden van veel energieverbruik bij het opnieuw opstarten van equipement en bezoeken van onderhoudsmensen. Een proactieve en kosteneffectieve aanpak is dus noodzaak, en dat is waar wij voor staan.’

Identificeren en verhelpen

Anybus Diagnostics ontwikkelt en implementeert producten met het oog op een maximale uptime van fabrieken en andere installaties. Zo biedt het permanente monitoringoplossingen, troubleshooting- en onderhoudstools, en diensten ten behoeve van de continuïteit van PROFIBUS-, PROFINET- en Industrial Ethernet-netwerken. Daarmee kunnen system integrators, OEMs en eindgebruikers storingen identificeren en deze oplossen voordat er uitval optreedt. Anybus Diagnostics levert tevens AI-software waarmee alsmaar complexere netwerken met diverse protocollen snel en nauwkeurig kunnen worden geanalyseerd om eventuele problemen in beeld te brengen.

E-commerce

Jense: ‘Daarnaast ondersteunen we klanten bij het in optimale conditie houden van hun industriële automatiseringsnetwerken en trainen we hun mensen om er het beste uit te halen. Bij dat alles bouwen we voort op de enorme kennis en ervaring die we lokaal en wereldwijd hebben opgedaan in diverse industrieën, bijvoorbeeld voor multinationals in de gas en olie, semicon en interne transportsystemen. Een ander type opdrachtgever is het grootse e-commercebedrijf ter wereld. We brachten onder meer de kwetsbare punten van hun netwerk bij alle distributiecentra in kaart met onze permanente monitoringoplossingen ComBricks voor PROFIBUS en Atlas/EtherTAP voor actieve en passieve diagnose van PROFINET en EthernetIP. Daarnaast rolden we een opleidingsprogramma uit voor betrokken onderhoudstechnici zodat zij de output van diagnoses juist kunnen interpreteren en dus storingen optimaal verhelpen voor stilstand een feit is.

Waterzuivering

Als tweede voorbeeld van mooie projecten noemt Jense de Nederlandse waterwereld.

‘Water is immers leven’. Dat komt in de knel wanneer een drinkwaterbedrijf niet kan leveren vanwege stagnatie. Ook het stilvallen van een waterzuiveringsinstallatie is zeer problematisch. Het is niet snel opgelost omdat er gebruik wordt gemaakt van microbiotisch leven dat niet stel op sprong kan worden vervangen. Anybus Diagnostics faciliteert 24/7 monitoring voor zo’n 90 procent van alle Nederlandse drinkwater- en waterzuiveringsinstallaties met behulp van Anybus ComBricks. Daarnaast werden de netwerken gesegmenteerd tot maximaal 32 kanalen met Anybus ProfiHub. Daardoor kunnen problemen met één installatie niet langer tot totale uitval leiden, en deze eenvoudiger worden verholpen.

Inzicht, controle en beschikbaarheid

De introductie van de diagnostics-divisie aan het Anybus betekent een grote meerwaarde voor het merk van HMS Networks. Naast hard- en software-oplossingen die data-uitwisseling tussen machines en industriële netwerken mogelijk maken, is het nu volledig uitgerust voor het leveren van end-to-end industriële connectiviteitsoplossingen. ‘Onze klanten kunnen daarmee terecht bij 1 partij om het maximale uit hun apparatuur te halen; inzicht, controle en een optimale beschikbaarheid’, aldus Jense. ‘Zo besparen we hen geld en tijd. Dat geldt dan uiteraard ook voor kun klanten: de eindgebruikers.’